Югозападът пресъхва: Критично е положението с водата в Рила, Кочериново и Бобошево

Осигуряване на допълнително вода за трите общини – Рила, Кочериново и Бобошево, е обсъдено на среща на кметовете на трите града с представители на БАД „Гранитоид“, собственик на ВЕЦ-те в района, „Кюстендилска вода“ ЕООД, Предприятието „Язовири и каскади“. Количеството, което трябва да се осигури за нормалното водоподаване на трите общини, е около 180 литра в секунда.
Разискванията са били насочени към стартиране на процедура по издаване на разрешително за водовземане за питейно-битово водоснабдяване от язовирите „Калин“ и „Карагьол“ за нуждите на трите общини. При досегашната ситуация за община Рила се подава вода от ВЕЦ „Пастра“. Както и по недоизграден преди двадесетина години нов канал до разпределителна шахта в местността Св. Георги над града за Рила, Кочериново  и Бобошево. Водата обаче не достига, особено лятото. До Бобошево пък водата изобщо не достига. През 2017 год. ситуацията стана критична, а в Кочериново организираха протести, припомня БНР. Необходимо е да стартират процедурите по издаване на разрешително за допълнително водовземане, това обаче ще отнеме време, каза кметът на Рила Георги Кабзималски: „Да си има водохващане, да си е гарантирано и така нататък, защото тези неща се работят, когато има вода. Водата няма да дойде, защото сме се събрали в залата.

Свързани новини

Разделно събиране на отпадъци в община Кресна, вижте кога …

vesito

Делегация от Банско посети словенската община Кранска гора

vesito

От днес: Режим на водоподаването в с. Долно Българчево

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.