Честит първи учебен ден! 58 000 първолаци прекрачват училищния праг

В 2331 училища в страната започва днес новата 2024/2025 учебна година. До момента в тях са записани над 58 000 първокласници, като общо децата от подготвителните групи в училищата и учениците от първи до дванадесети клас са над 720 000, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). В детските градини и в училищата ще работят над 92 000 учители и специалисти.

Учебната 2024/2025 година ще е първата с безплатни учебници за всички ученици.
Създадена е цялостна организация и учебната 2024/2025 година ще бъде първата с безплатни учебници за всички ученици, съобщиха от МОН в отчета си за свършеното в периода на управление на служебното правителство от април до август 2024 г., който беше публикуван в сайта на ведомството в края на август. В документа тогава се отбелязваше, че са одобрени 509 броя учебници и учебни комплекта по общообразователните предмети. Осигурени са средства в размер на 122 млн. лв. за познавателни книжки, учебници и учебни комплекти, които се предоставят за безвъзмездно ползване от децата (от първа до четвърта възрастова група) и за учениците от първи до 12-и клас. Държавата предвиди 93 милиона лева за тях. До този момент безплатни бяха учебниците само за ученици до седми клас.

Учебниците от 2-и до 12-и клас са със срок на ползване три години. След изтичане на този срок се заявяват и купуват нови учебници. По време на тригодишния период на ползване за всяка учебна година се предоставят допълнителни средства за учебници и за електронно четимите учебници в случай на увеличаване на броя на учениците спрямо предходната учебна година. Учебните помагала, които са одобрени в единна система с учебниците, се купуват за всяка учебна година. Учебната 2024/2025 година ще бъде първата година на ползване за учебниците и учебните комплекти по общообразователните предмети за учениците от 8. до 12. клас. За втората и третата година на ползване ще се купуват само учебните тетрадки, които са част от учебния комплект. Нови учебници и учебни комплекти за учениците от 8. до 12. клас ще бъдат предоставени за учебната 2027/2028 година.

Какви ще са ваканциите тази учебна година?

По предложение на родители и учители есенната ваканция ще е по-дълга, а пролетната няма да се слива с Великден. Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната – от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците – от 4 до 6 април. Това е записано в заповедта за определяне на графика на учебното време след приключилото обществено обсъждане, съобщи в края на август пресцентърът на МОН. В проекта на график, предложен от министерството, се предвиждаше ваканция от десет последователни неучебни дни за учениците от първи до 11. клас в периода 12 април – 21 април, включително, а за дванайсетокласниците пет дни почивка – от 17 април до 21 април, включително.

В това разпределение се включваха и почивните дни за Великден. В процеса на обществено обсъждане надделяха становищата пролетната ваканция да не се обединява с почивните дни за великденските празници. Затова и МОН се съобрази с многобройните предложения за разделянето ѝ от Великден и я измества в дните от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците – от 4 до 6 април. Министерството взе предвид и постъпилите искания за промени в почивката за учениците по Коледа и Нова година. В проекта бе предложена по-дълга зимна ваканция от 13 дни (24 декември – 5 януари, включително) за сметка на само три дни почивка в началото на ноември (1 ноември – 3 ноември) и един (4 февруари) между двата учебни срока. След множеството становища и предложения това бе преразгледано и коледната ваканция ще започне от 21 декември и ще продължи до 2 януари, включително, а междусрочната се измества на 5 февруари. Това позволява и увеличаване на есенната ваканция, която ще бъде от 31 октомври до 3 ноември.

Кога ще са националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити през новата учебна година?

Датите за изпити от националните външни оценявания по български език и литература, и по математика остават, както бяха предложени в проекта на МОН – съответно 18 и 20 юни (седми клас ) и 13 и 16 юни (десети клас). За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а този по математика – на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.

В резултат на постъпилите становища по време общественото обсъждане на проекта на график на учебното време вторият учебен срок за учениците от първи до трети клас ще приключи на 2 юни 2025 г., за дванайсетокласниците на 15 май, а за учениците от четвърти до шести клас на 16 юни, припомня БТА. През новата учебна година в 396 неделни училища в 43 държави ще се изучава български език и литература, история и география на България, и ще се реализират проекти, свързани с българската история и култура.

Свързани новини

Стартира реконструкцията на част от водопроводната мрежа в Разлог

vesito

0,5 промила алкохол за присъда и затвор

vesito

Празнично в Петрич за 24 май!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.