Цъфнало цвеке шарено-Разлог пазител на традициите

Автентична разложка народна песен даде началото на „Цъфнало цвеке шарено“ – демонстрация на носии, събрани от цяла България в Разлог – града – пазител на традициите „Цъфнало цвеке шарено“ бе вълнуваща среща с миналото. Богата палитра от цветове, шевици, тъкани и материи, събрани от частните колекции на Таня Граматикова, Диана Димова, д-р Сирхан Мустафов, Мирослав Димитров и Борис Ракладжиев, бе представена днес в Разлог. Събитието се организира от Община Разлог, Фондация „Българските корени“ и Исторически музей, Разлог. Специални гости на ‚Цъфнало цвеке шарено“ бяха Д-р Ирина Бокова – Главен редактор на списание „Живи наследства“, Ирена Тодорова – изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО), Инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, директорът на РЕМ- Пловдив – Доц. Ангел Янков, както и колекционери от цялата страна, чиито „съкровища“ бяха показани днес на демонстрацията. Гостите имаха удоволствието да се насладят и на редки носии от фонда на Историческия музей в града. Чрез това еднообразно и вълнуващо пътевествие в минлото, всички успяха да се пренесат назад във времето и да се запознаят с традициите в облеклото на българина и българката. На демонстрацията бяха представени над 20 модела автентични български носии. От Русенско – невестинска хърцойска носия; от Ловешко – женска празнична носия; от Ямболско – невестинска носия, сукманен тип, ръжовска носия и мъжки чернодрешен костюм; от Чипровско и Севлиевско, гостите се насладиха на сукманена носия; а от Плевенско – на женска двупрестилчена носия.
Показана бе и беленска носия.
Представена бе и красотата на невестински носии от Гоцеделчевско и Петричко.
Над 10 модела автентични носии от Разложко, които се съхраняват във фонда на Историческия музей в Разлог също бяха показани. Сред тях бяха женска и мъжка сватбени носии, както и най-разпространената женска носия в Разложката котловина. Целта на ревюто с автентични носии е да се популяризира българското кутлтурно наследство и да се съхрани българската културна идентичност.
Може да бъде изображение с 9 души, дирндъл, Замъкът "Бран" и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 6 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 6 души
Може да бъде изображение с 6 души и танцуващи хора
Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души и дирндъл
Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 2 души и цвете
Може да бъде изображение с 8 души
Може да бъде изображение с 8 души и тълпа
Може да бъде изображение с 12 души и сватба
Може да бъде изображение с 10 души, дирндъл и улица
Може да бъде изображение с 8 души, акордеон, дирндъл и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 10 души, дирндъл, улица и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 8 души, дирндъл и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души, дирндъл и текстово съобщение

Свързани новини

Благоевград отбеляза 81 години от смъртта на Никола Вапцаров

vesito

МРРБ удължи срока за приемане на заявления за енергийно обновяване на многофамилни сгради в Благоевград

vesito

Нова жертва взе войната по пътищата

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.