Цените на агнешкото за Великден: Без промяна, но с рискове от внос

500 хил. агнета тръгват под ножа за Великден и Гергьовден. Толкова българите изяждат последните няколко години за двата празника. Кланиците се очаква да започнат кампанията към 28 март, а цените на агнешкото ще са като миналата година, като в магазините ще са най-много между 26 и 28 лв. за кг. Това съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Българската аграрна камара (БАК) и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) пред Телеграф.

Той не се ангажира да уточни на колко лева месото ще излиза от кланиците, защото кампанията не е стартирала, но подчерта, че фермерите не са променили цените от пролетта на 2024 г. и от обора агнето и сега е по 12 лв. живо тегло, а около 22-23 лв. трупно. Така цяло агне от 20 кг, заклано и почистено, е колкото миналата пролет – около 300 лв. Има фермери, които продават в социалните мрежи трупно тегло и по 30 лв., но са единици, сочи проверка на „Телеграф“.

Проверка на „Телеграф“ в софийските супермаркети показа, че въпреки приближаването на християнския празник агнешко не се предлага, освен замразени комплекти по 13 лв. Само на един от щандовете имаше предница от СР Македония за 19,90 лв., но основно кокали. Цели млечни трупчета с български произход бяха изложени само в арабските магазини на Женския пазар по 25 лв. килото.

Засега ще задържаме цената, но нищо не мога да гарантирам до Великден, каза продавачът. В квартален месарски магазин в „Младост“ пък доставят агнешко само по поръчка, и то на 30 лв. за кг. Симеон Караколев допусна, че търговците все още се ослушват, защото най-големите наши пазари, откъдето се доставят агнетата – Хасковско и районът на Пазарджик, са под възбрана да продават заради ограниченията поради епизоотичната обстановка.

Засега ситуацията в стадото във Велинград с нищо не се е променила, няма болни животни, но ЕК е удължила мерките от декември до май. А понеже агнешкото в България не достига вече няколко години поред, се очаква да си набавим липсата с внос от СР Македония. Става дума за 300 т, или 28 хил. трупчета, защото оттам можем да внасяме само месо, обясни Караколев. Ключовата роля за пазара на агнешко тази пролет се пада на Румъния, откъдето се очаква да има проблеми, става ясно от думите му. Първо, защото за разлика от СР Македония от северната съседка могат да влизат у нас живи животни. А там продължават огнищата на чума и шарка и респективно евтаназията.

Предвид липсата на граница не се знае какво може да влезе тук. Именно заради чумата Румъния, която изнася 3 млн. агнета годишно основно за арабския свят, съзнателно ограничава продажбите си за арабския пазар и в един момент може да ги пренасочи към Европа, като България се очертава първа в списъка. Така тяхното агнешко може да подбие цените на нашето.

Караколев изчисли, че румънското живо тегло на агнешкото е 4 евро на кг., или около 8 лв., цена почти идентична с нашата, която се движи между 8,50-9 лв. до 10 лв. килото на едро без ДДС. Въпреки това доставката оттам е повече от изгодна, защото ако например се купят 20 хиляди румънски агнета от по 30 кг, това прави 600 т. Като се умножат по 2 лв., прави над 1 милион лева отгоре в джоба на търговеца, ако предпочете да се снабди от северната ни съседка вместо от нашите ферми. Какво точно ще се случи, ще стане ясно до края на март-началото на април, когато кланиците започнат да снабдяват търговските вериги. Въпреки че има голям натиск от доставчици да се вдига цената на дребно, малките търговци са предпазливи, защото разчитат бързо да продадат стоката си.

От друга страна, фермери масово се оплакват от джамбазите, или така наречените посредници, сочи проверка на „Телеграф“. Те обикалят малки ферми и труднодостъпни обори и препродават на кланиците и по пазарите. Така е, защото кланиците не могат да стигнат до всяка ферма, а много често те изкупуват животни дори от личните стопанства. „Ако някой стопанин има 10 агнета, оставя пет за себе си, другите отиват на джамбазите, което си е нерегламентирана търговия“, коментира Симеон Караколев. От друга страна, те натискат цената и на самите фермери, които са в неизгодна позиция. Българите ядат предимно агнета между 25-28 кг за разлика от италианците, които предпочитат млечно агнешко до 10 кг, а англичани и германци харесват тежките и по-мазни до 45 кг. При нас пазарът е опростен, няма цени за месодайни породи.

Доминираща е цената при продажбата, обясни шефът на НОКА.

Много е важно с какво се е хранило животното, какви са били тревите, ако са горчиви, това се отразява и на вкуса както на месото, така и на млякото. Затова има разлика в агнетата от Търговище и тези от Родопите, заради различния тревостой и билките по поляните. Българската агенция по храните (БАБХ) призова фермерите да спазват стриктно мерките за биосигурност заради усложнената епизоотична обстановка в Европа. Те предупреждават, че за последната седмица са открити 3 нови огнища на шап в Словакия, все още има в Германия и Унгария.

Чума по овцете вече е открита и в Унгария освен Румъния. А в Гърция все още има шарка по овце и кози. Агенцията държи в течение местните власти и напомня да не се купуват животни от региони със заразни болести, а само от проверени ферми с гаранции за тяхното здравословно състояние. Да не се купуват животни на примамливо ниски цени, да не се допускат случайни хора в оборите, а при влизане да се дезинфекцират, припомнят от БАБХ.

Свързани новини

С фирма със 100 лв. капитал израелец ще вдига комплекс с 39 къщи в курортното село Баня

vesito

30 ранени на пътя за денонощието

vesito

Мъж припадна в НАП-Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.