Фестивалът „Неотъпкана пътека“ завладява за шести път Гоце Делчев и Ковачевица

Започва шестото издание на фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“. Фестивалът ще се проведе в периода от 1 до 4 август в Гоце Делчев и Ковачевица. Тазгодишното издание на фестивала ще бъде открито с Концерт за деца, с участието на музикантите от „Неотъпкана пътека“. Концертът ще се състои днес, 1 август, от 16:00часа в Дома на културата в град Гоце Делчев, с вход свободен за децата и техните родители. От 19:00часа на 1 август в Дом на културата ще започне Гала концерт, на който почитателите на класическата камерна музиката ще могат да се насладят на специална музикална програма, включваща произведения на Добринка Табакова, Йохан Себастиан Бах, Франц Шуберт, Едуард Елгар.

На 2 – 4 август /от петък до неделя/ в три поредни концерта ще бъдат представени три нови световните премиери. Официалното откриване на фестивалът започва с премиерата на  Доста: обречена на небесното“ от Лора Ал-Ахмад от 19:00ч. на 2 август. В събота и неделя ще се поставят „И после звънна цялото пространство“ от Петър Керкелов (на 3 август от 19:00часа) и „По пътеката на сънищата“ от Светлин Христов(на 4 август от 15 часа).  Концертите по традиция ще бъдат в читалище „Светлина“ в архитектурно-историческият резерват с.Ковачевица, община Гърмен. Създатели на ежегодния фестивал за камерна музика “Неотъпкана пътека“ са световноизвестните български музиканти пианистката Лора Чекоратова, цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков, оперната певица Мариана Карпатова и Добринка Табакова. На Гала вечерта ще бъдат изпълнени две торби на композиторката Добринка Такева. На фестивала ще участват пианистката Анна Петрова и виолончелистката Теодора Атанасова. Специални гости на „Неотъпкана пътека“ тази година са световно известните Александър Фитърстийн, кларинет, и Йосуке Кауазаки, цигулка, които идват в България за първи път.

Portraits неотъпкана1 1

Тази година организаторите са предвидили и различни инициативи, които съпътвстват музиалния фестивал за камерна музика, сред които ремонт и поддръжка на читалището в Ковачевица, засаждане на нови дръвчета и почистване на селото в последния ден на фестивала. По време на „Неотъпкана пътека“ ще има и фермерски пазар, на който ще бъдат представени уникалните вкусове на западнородопската кухня.

Свързани новини

Безплатни ехографски прегледи на 16, 17 и 18 юли в болницата в Гоце Делчев

vesito

Община Благоевград подменя старото осветление с ново LED по основни булеварди и улици в областния център

vesito

ВиК-Благоевград: Булевард ”Джеймс Баучер” от утре с нарушено водоподаване

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.