Сдружение за достъпна и качествена храна настоява за спешни мерки за защита на потребителите
Глобална криза в пчеларството– Сдружение за достъпна и качествена храна изразява сериозна тревога относно нарастващите случаи на фалшифициране на пчелен мед. Deutsche Welle съобщава за глобална криза в сектора, причинена от масова продажба на продукти, примесени със захарни сиропи. Според Европейската служба за борба с измамите (OLAF), през 2023 г. 46% от тестваните проби от внесен в ЕС мед са били фалшифицирани. От 15 проби, взети от турски мед, 14 са се оказали фалшиви.
Френските власти дори конфискуваха 13 тона мед, съдържащ Виагра, през януари 2024 г., известен още като „еректилен мед“, произхождащ от нелегални вериги в Турция, Тунис и Тайланд.
Турция – основен производител, изправен пред скандал
Турция е вторият най-голям производител на мед в света след Китай, с годишно производство от 115 000 тона. Германия и САЩ са сред основните вносители на турски мед, като секторът се оценява на около 270 млн. евро.
Само през последните месеци, полицията в Турция е конфискувала фалшив мед на стойност 25 млн. евро, включително 8 150 тона глюкоза, фруктоза и захар, както и 100 000 фалшиви етикета.
Международни реакции: Турция под натиск
Тази година Турция ще бъде домакин на среща на Международната федерация на пчеларските асоциации.
„Както и в други части на света, в Турция също има фалшив мед. Това не може да се отрече. Но не искаме страната ни да бъде известна като рай за фалшификати – няма да приемем това,“ казва Зия Шахин, представител на сектора.
„Фалшив мед има и в Китай, и в Европа. Не е справедливо да се твърди, че това е само турски проблем,“ допълва Джан Сезен от Anavarza Bal. „Но да, в Турция има изобретателност в тази дейност.“
БЪЛГАРСКАТА ГЛЕДНА ТОЧКА: Местните пчелари под напрежение
Природните условия също оказват натиск върху българското пчеларство. През април студеното време в Добруджа е довело до висока смъртност сред пчелните семейства и до очакван слаб добив на пролетен мед, особено от рапица и акация.
„Загинали са предимно слаби семейства, които не могат да се развият при студено време,“
каза Десислав Янакиев от пчеларско сдружение „Пчела Добрич 1946“ в интервю за БНР.
По думите му, тази зима до 60–70% от пчелните семейства в райони като Монтана, Плевен, Стара Загора и Силистра са загинали, вероятно и заради внос на нерегламентирани препарати от Турция. Янакиев призова за спешна държавна подкрепа и проверки, както и за контрол върху вноса на мед от Украйна и трети страни, който подбива цените и вреди на родните производители.
„Със сигурност ще има увеличение на цената на меда тази година,“ прогнозира Янакиев.
Медът – незаменим продукт за здравето
Редом с млякото, месото, хляба и тестените изделия, медът е сред най-ценните и полезни за здравето натурални продукти. Той съдържа ензими, антиоксиданти, витамини и има антимикробно действие. „Медът не е просто подсладител – той е функционална храна с уникални свойства. Именно затова потребителят заслужава да знае какво купува,“ каза експерт от Сдружението за достъпна и качествена храна.
Нови технологии: борба с фалшификациите
Изследователи от Университета „Макгил“ в Канада създадоха иновативна система за бърза идентификация на меда чрез масспектрометрия и изкуствен интелект. Методът създава химичен „пръстов отпечатък“ и позволява откриване на произхода на нектара за минути – дори при преработен мед.
Законова рамка и регулации
На европейско ниво е в сила новата Директива за меда (2024 г.), която цели да засили контрола и проследимостта. В България действа и Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека, приета с ПМС №3 от 06.01.2023 г., последно изменена в ДВ бр. 35 от 25.04.2025 г. (в сила от 14.06.2026 г.), която регламентира:
- Наименования и състав
- Физикохимични характеристики
- Етикетиране и проследимост
📄 Вижте пълния текст тук:
👉 Наредба за пчелния мед – МЗХ, 2025 г. (PDF)
Призив към институциите
Сдружението за достъпна и качествена храна настоява за:
- Затягане на граничния и вътрешния контрол върху меда
- Подкрепа за пчелари с високи загуби и етични производители
- Инвестиции в технологии за удостоверяване на състава
- Публични кампании за информираност
Честит Гергьовден!
На днешния Гергьовден, празник на смелостта, плодородието и новото начало, си струва да си припомним важността на чистата, българска храна.
Честит празник на всички именици и на всички, които пазят българския мед жив и чист!
Сдружение „За достъпна и качествена храна“
www.zdkh.bg