С грижа за околната среда- Започват проверки за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от автосервизите и сервизите за гуми в Благоевград

С цел налагане на стриктен контрол над изхвърлянето на масово разпространените отпадъци от автосервизите и сервизите за гуми, общинските еколози и звено „Инспекторат“ започват проверки за неправомерно събиране, транспортиране, съхранение и последващо третиране на стари автомобилни гуми и отработени масла на територията на община Благоевград.

Събирането, транспортирането и съхранението на тези отпадъци се извършва единствено от лица, притежаващи документ по реда на чл. 35 от ЗУО. Автосервизите и сервизите за гуми следва да имат сключен писмен договор с организации по оползотворяване на излезли от употреба гуми и отработени масла. Всички обекти, от чиято дейност се образуват тези масово разпространени отпадъци, носят отговорност за тяхното последващо третиране.

При установени нарушения, общинските служители ще имат право да съставят предупредителен протокол с предписание, както и да налагат санкции, регламентирани в чл.134, чл.136, чл.140 и чл.141 от ЗУО, които можете да откриете тук.

Инициативата на Община Благоевград е част от поредица от действия в защита на околната среда и цели да предотврати изхвърлянето на масово разпространени отпадъци, които са сред причинителите за трайни екологични вреди.

Припомняме, че през юни т.г. кметският екип затвори незаконното сметище в село Изгрев, което застрашаваше живота и здравето на жителите му, а през септември по предложение на кмета Методи Байкушев отпадна и таксата за предоставяне на контейнери и извозване на строителни отпадъци от домакинствата.

Свързани новини

Броени дни до началото на Фестивала “Симитлия – Древната земя на кукерите”

vesito

С екскурзия до Рилски манастир завърши учебната година по вероучение в Банско

vesito

Влак уби на място млада жена край Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.