брашно – 2 ч.ч.
бакпулвер – 10 грама
какао – 2 с.л.
краве масло – 180 грама
натурален шоколад – 100 грама
захар – 3/4 ч.ч.
2 яйца
прясно мляко – 2/3 ч.ч.
ядки – 3/4 ч.ч. бадеми или лешници, нарязани
ЗА КРЕМА
сладкарска сметана – 400 грама
подсладено кондензирано мляко – 1 кутийка
натурален шоколад – 200 грама
ядки – нарязани, за украса
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява до 180 градуса. Форма за торта се намазва с разтопено масло, застила се с хартия за печене, която също се намаслява.
В купа се пресяват брашното с бакпулвера и какаото. В малък съд на тих огън се стопяват маслото, начупеният на парчета шоколад, захарта, като сместа непрекъснато се бърка. След това се смесват добре. В отделна купичка се разбиват яйцата и прясното мляко. Маслената и яйчената смес се прибавят към сухите продукти.
Добавят се счуканите ядки. С дървена лъжица се разбъркват, докато се размесят. Сместа за шоколадовата торта се изсипва във форма. Пече се около 45 минути или докато клечката за зъби, забодена в средата, не излезе чиста.
Охлажда се върху решетка. Течната сладкарска сметана се разбива с миксер, прибавя се кондензираното мляко и разтопения шоколад. Тортеният блат се разрязва на две или три части. Между блатовете се намазва с приготвения крем. Отгоре готовата торта се украсява с обилно количество ядки, пише Actualno.com.