Рестарт на строежа на ул. „Промишлена“ даде днес кметът Методи Байкушев

Кметът на Благоевград Методи Байкушев даде рестарт на изграждането на ключовата за града ул. „Промишлена“. Това стана възможно след преработка на първоначалния проект и подписан от кмета и представители на фирмата-изпълнител и надзорната фирма Акт 11 за продължаване на строителството.
Изграждането на ул. „Промишлена“, което стартира през юли миналата година, бе спряно на 06 октомври – месец преди местните избори. Причината – наличие на неотразени при проектирането фактически обстоятелства и множество жалби на собственици заради неосигурен достъп до имотите им.
Освен изграждане на водопровод, канализация, улично осветление, полагане на пътна настилка и бордюри и др., по идея на екипа на кмета Байкушев, в преработения проект е предвидено и създаване на зелени ивици от двете страни на улицата и зелен остров между двете платна.
📐 При встъпването си в длъжност новото ръководство на община Благоевград завари и липсващи по сметката на проекта над 2 млн. лв. от преведените авансово в края на 2022 г. от МРРБ над 3,5 млн. лв. Тази сума е част от установената от АДФИ липса в бюджета на общината на 6 840 167,02 лв. целеви средства за три инвестиционни проекта, получени от Централния бюджет, които са частично или напълно отклонени и разходвани за други цели.
Със спешни действия в края на миналата година, споразумение с МРРБ, въвеждане на стриктна финансова дисциплина и подкрепата на Общински съвет, Благоевград успя да си осигури продължаването на строежа на улицата. Липсващите 2 млн. лв. ще бъдат осигурени от финансовите средства по заема, който на последното си заседание ОбС разреши да бъде изтеглен.
Изграждането на ул. „Промишлена“ ще реши основен проблем на областния център на Пиринско. Пътната артерия ще свързва бул. „Димитър Солунски“ с кварталите „Еленово“ и „Ален мак“. Очаква се значително да бъде облекчен автомобилният трафик от централна градска част за двата квартала и част от селата в общината, както и обратният маршрут. Пешеходците също ще бъдат улеснени. Улица „Промишлена“ трябва да бъде напълно завършена до края на тази година.

Свързани новини

Вижте къде спират водата утре в ж.к. „Орлова чука“-Благоевград

vesito

/Видео/ Власт на всяка цена! Крие ли се от съда Томов с болничен?

vesito

Разкриват сезонна автобусна линия по пътя Гоце Делчев – Добротино – Попови ливади

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.