Ревю-спектакълът „Непреходна вечност“ в Елешница се превърна в магия, обич и преклонение пред България

Театрална приказка сътвориха в деня на фолклора организаторите на ревю-спектакъла „Непреходна вечност“ на 22 юни: читалище „Западнородопски лъч 1906“ и кметство Елешница.
Голямото събитие се проведе под патронажа на Министерството на културата, с подкрепата на Община Разлог, „РАШЕВ И КО“ ЕООД и проф. Любомир Пенев.
Спектакълът омагьоса хилядите зрители, които не останаха безразлични и аплодираха българската красота, плиснала се на сцената.
Сцената, декорите, осветлението, сценарият, изпълнителите, водещата – всичко това, добре режисирано от талантливия Мартин Влахов, впечатлиха с естетика и вкус, с добре премерени акценти и вълнуващи епизоди.
Като на кино пред зрителите оживяха автентични носии от всички краища на България, богато везани, с пищни украси, но и стилни еднопрестилчени и двупрестилчени носии.
Оживя красотата на българката и мъжествеността на българина. Оживя непреходната красота, създадена преди стотици години, но жива, закодирана в сърцето на България.
Елешница се слави с ценителите на автентичните български носии и какво по-хубаво събитие от това – да се даде сцена на техните „произведения“, но и сцена на колекционери от цялата страна.
И се редяха носии-картини от всички краища на България на фона на прекрасните изпълнители на живо.
„Да знаеш, майчо, да знаеш…“ – красивият глас на Нели Андреева и хор „Нуша“ завладя площада, а манекените стъпваха гордо на обичаната родопска песен. И гайдата на Радослав Петаков тъжно „занарежда“, а танцовите състави „Илиопол“ и центърът за танци „Влахов“ разиграха сцената. Бурно аплодирани бяха изпълненията на вокален ансамбъл „Езерец“ и мъжката фолклорна група „Пирински гриваци“. Водещата – журналистката на БНТ Десислава Малинова потопи в атмосферата зрители и участници, превърна събитието в урок по обич към традицията.
Над 70 носии от края на 19 и началото на 20 век бяха показани в завладяващ спектакъл от музика, танц и светлина.
Спектакълът откри кметът на село Елешница – Владимир Фръндев, който поздрави и зрители, и участници, и даде заявка събитието да стане традиция и се превърне в мащабен спектакъл и среща на колекционери през следващата година. Събитието закри председателят на читалището Атанас Толин, който благодари на всички участници в спектакъла и когато спомена името на режисьора Мартин Влахов, публиката изригна в бурни аплодисменти.
Мартин Влахов, от своя страна, благодари на всички: „Искам да благодаря на всички ви, на всички – от малки до големи. – написа той в социалните мрежи. – На танцовите състави, на хоровете, на гайдаря, на читалищното настоятелство, на екипа от телевизията, на техническия екип, на водещата, на културната публика, на всички, някои, може би, забравям…За емоцията, за вълнението, за възможността да осъществим това невиждано досега събитие в този му вид и мащаб. Благодаря ви! Благодаря на всички, че ми повярвахте…Финалът на ревюто говори достатъчно…73 носии на едно място…Истинска наслада за сетивата.“ С красив танц започна ревю-спектакълът, завърши на фона на обичаната „Лале ли си, зюмбюл ли си“, когато излязоха всички манекени със старинни носии. Фойерверки и заря ознаменуваха края на спектакъла-магия на автентичната българска носия от всички краища на България. И хоро – българско хоро обхвана площада с красотата, майсторството и естетиката на българската носия, пребъдваща във времето.
Спектакълът-ревю „Непреходна вечност“ се превърна в обич и преклонение пред България!
П.С. Очаквайте албум! Гледайте целия спектакъл в youtube канала на БНТ!
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с кларинет

Свързани новини

Консултации за съставите на СИК ще се проведат днес в Община Благоевград

vesito

Тридневен арт фестивал ще събере жители и гости на Петрич в градския парк

vesito

Горски служители отбелязаха професионалния си празник

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.