Разделно събиране на други битови отпадъци в Благоевград

Община Благоевград и ОП „Чистота Благоевград“ са изготвили график за извозване на едрогабаритни (обемни) отпадъци, а гражданите трябва само да ги оставят до контейнерите за смет в определения за извозване ден.
-ОП „Чистота Благоевград“ извозват отпадъците според следния график:
-Всеки първи работен понеделник от месеца – ж.к. “Грамада“, ж.к. „Запад“, с граница ул. „Марица“, ж.к. „Освобождение“, с граница ул. „Полк. Чамишки“, както и селата Рилци, Бело поле, Българчево и Бучино.
-Всеки първи работен вторник от месеца – зоната между ул. „Полк. Чамишки“, ул. „Марица“, бул. „Димитър Солунски“, р. Бистрица, ул. „Крали Малко“ , ул. „Братя Миладинови“, както и селата Покровник, Падеш, Лешко и Габрово.
-Всяка първа работна сряда от месеца – зоната от ул. „Братя Миладинови“ в посока плажа и Бачиново, ул. „14 полк“, ж.к. „Орлова чука“, както и селата Зелен дол, Селище, Логодаж и Обел.
-Всеки първи работен четвъртък от месеца – ж.к. „Бялата висота“, ж.к. „Ален мак“, ж.к. „Еленово 1 и 2“, ж.к. „Орлова чука“, както и селата Изгрев и Церово.
-Всеки първи работен петък от месеца – ж.к. „Струмско“, както и селата Делвино, Дъбрава и Еленово.
-Всеки втори понеделник от месеца и сало след заявка на кмета на населеното място- селата Хърсово, Марулево, Дренково, Клисура, Дебочица, Мощанец, Бистрица и Лисия.
-Важно е отпадъците да се поставят до контейнерите за смет в деня на извозване, но не по-късно от 09:00 часа.

Система за разделно събиране

на масово разпространени отпадъци от бита

 

Системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на община Благоевград се осъществява в сътрудничество с „Еко Партнърс България“ АД. Тя включва зелени и жълти съдове за събиране на отпадъци от опаковки от домакинствата, различни от тези за битови отпадъци. Към м. април 2024 г. в гр. Благоевград са разположени 173 жълти и 173 зелени съда за разделно събиране на 172 адреса в града. Допълнително са разположени 10 съда за разделно събиране на отпадъци от пластмасови бутилки за напитки до 3 л. Обособени са точки (жълт и зелен контейнер) за разделно събиране в следните села: с. Рилци – 4 точки, с. Бело поле – 2 точки, с. Изгрев – 2 точки и с. Покровник – 2 точки.

 

Масово разпространени отпадъци от бита са:

 

  1. Опаковки, хартия и картон, пластмаса,  стъкло и метали

Повече информация за системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в община Благоевград можете да намерите тукhttps://ecopartners.bg/blagoevgrad-bg/

 

  1. Излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) – аудио и звукова техника, компютърни конфигурации, домакинска техника и др. подобни.

Непълен списък на лицата, които имат право да изкупуват ИУЕЕО на територията на община Благоевград е достъпен ТУК

 

  1. Негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) – портативни, автомобилни и индустриални батерии и акумулатори, оловни акумулаторни батерии.

Непълен списък на лицата, които имат право да изкупуват НУБА на територията на община Благоевград е достъпен ТУК

 

  1. Едрогабаритни (обемни) отпадъци (ЕГО) – дивани, дюшеци, маси и друго обзавеждане от домакинства и офиси.

ЕГО на територията на община Благоевград се събират от ОП „Чистота – Благоевград“, съгласно приложения ТУК график

 

  1. Текстилни отпадъци (ТО) – облекла, текстилни материали, обувки и чанти.

За събирането на текстилните отпадъци, генерирани на територията на Община Благоевград са сключени договори с: „ТЕКСЛАЙФ“ ООД – за годни за употреба битови отпадъци от дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари.

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Свързани новини

Разраства се! Още две отделения на МБАЛ – Благоевград – урологично и ортопедично, станаха ковидни

vesito

Шести лекоатлетически пробег „Дупница Рън“

vesito

Грома Холд става генерален спонсор на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.