Промяната в капачките: Защо вече са закрепени към бутилките?

 

Снимката е илюстративна.

 

В последните дни с екстремно високи температури всички виждаме как климатичните промени се отразяват пряко на живота ни. Предаването „Тази сутрин“ въведе множество зелени практики и се стараем да поддържаме интереса ви към отговорното поведение към природата и добрите примери. Част от борбата на Европейски съюз е промяната в капачките на бутилките, които вече ще стоят закачени за бутилката. Капачките от безалкохолни напитки и от козметични продукти се оказват най-често срещаните замърсители по европейските плажове, според проучване на Европейския съюз.

Питали ли сте се защо капачките на шишетата вече са прикрепени за бутилката?

От 3 юли 2024 година ЕС забранява производството на бутилки с отделена капачка от тях. Решението капачките на пластмасовите бутилки да останат прикрепени за шишето произтича от директива, приета още през 2019 година и е за всички страни членки на съюза. То цели да намали изхвърлянето на пластмаса и да насърчи прехода към кръгова икономика.

„Решението за трайно прикрепена капачка е различно предизвикателство спрямо течностите, които се намират в съда. За газираните напитки към датата на гласуване на това решение нямаше технологична разработка. Нашите членове, които представляват огромна част от пазара, се подготвяха в годините, така че да спазят крайния срок“, каза изпълнителят директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Снежана Великова.

Според директивата трайно прикрепена капачка трябва да имат всички съдове дори и празните:

„Тези, които имат капачки и капаци, произведени от пластмаса, могат да бъдат пуснати на пазара, само ако капачките и капаците остават прикрепени към съдовете по време на предвидения етап на употреба на продуктите“.

Снимка: bTV

Тези промени будят разнородни мнения в потребителите. Някои намират прикрепените капачки за дразнещи и неудобни за затваряне. Според други – решението е правилно, тъй като се намалява замърсяването. Оказва се че прикрепената капачка не спира желаещите да ги рециклират отделно. „Дори да има някакъв отлив и понижени количества с времето, защото нашата основна цел е да се замислят, да обръщат внимание на природата и да доброволстват. Събираме капачките в големи количества, предават се на заводи, които рециклират пластмасата, след това те превеждат пари на фондацията, с които пари, ние купуваме апаратура и я даряваме на болницата“, посочи Лазар Радков, основател на кампанията „Капачки за бъдеще“. Кампанията „Капачки за бъдеще“ също се адаптира към новите промени и те въвеждат над 20 обекта, в които се събират всекидневно пластмасови бутилки.

„Може да си занесете бутилките от напитки – прозрачни, от бира, безалкохолни, вода, кенчета, да ги занесете и поставите в машината и да натиснете дари“, допълни Радков. Кампанията предава между 200-250 тона капачки годишно. Общото количество произведени опаковки в България за една година е около 1,2 млрд., включително от стъкло. Дали прикрепените капачки, ще постигнат целите си, ще се преразгледа през 2027 година.

Свързани новини

Над 54 000 десетокласници се явят днес на матура по български език и литература

vesito

Зам.кметът Евгени Терзиев: Променя се движението по улици в централната градска част на Благоевград

vesito

Дневният ток поскъпва с 31%, а нощният със 150%

vesito

1 коментар

Роман 20.07.2024 21:19 at 21:19

Нищо няма да се постигне с това, решението е толкова тъпо, от гледна точка екология, също толкова тъпо от гледна точка рециклиране, че само еврогейските умници не могат да го схванат… конкретно за напитките капачките основно са от HDPE, а бутилките от PET… за рециклиране трябва да се разделят…

1

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.