Пренасочват френските самолети към пожара в община Стурмяни, при необходимост ще бъдат евакуирани села

Подготвяме евакуация на няколко села в община Струмяни, но все още има разстояние до тях. Френските самолети са пренасочени към нас, надяваме се, че ще хванем фронта на пожара. Това каза  инж. Росен Янев, директор на Държавно горско стопанство „Струмяни“.
„Огънят се движи с много бърза скорост, за десет минути мина около 10 километра“, каза още той.
По думите му евакуация ще се наложи само при условие, че с помощта на френските самолети, не успеят да овладеят ситуацията.

„Ако успеем да засечем пожара със самолетите, няма да евакуираме хората, защото там живеят такива, които са на възраст 70-80 години и нагоре. Става въпрос за селата Вракуповица, Гореме и Цапарево и евентуално Кърпелево. В момента вятърът обръща огъня. Дано не тръгне към Микрево. Обстановката се изменя за секунди. В момента е нещо ужасно. Бил съм на стотици пожари, за първи път виждам нещо такова“, обясни инж. Янев. хЗа ситуацията на територията на община Струмяни са уведомени министър-председателят Димитър Главчев, вътрешният министър Калин Стоянов, както и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов. Директорът на ДГС „Струмяни“ инж. Росен Янев и кметът на Община Струмяни Емил Илиев в момента се намират най-отгоре на фронта на пожара, за да обсъдят ситуацията, както и действията, които да се предприемат. От думите на инж. Янев стана ясно, че има и много пожарни автомобили, но в момента няма как да се гаси с тях. Областният управител Георги Динев от своя страна заяви, че на място са изпратени екипи от София, Дупница, Благоевград и Петрич. /Фокус

Свързани новини

Край на задръстванията на АМ Струма при Симитли

vesito

Кметът на Банско Ст. Баненски се среща с жителите на Добринище

vesito

Жеги и летни бури в събота

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.