Празник на добринищката капама

Хората от всяко селище имат гозба, която припознават като своя, приготвят я по специален повод и с особено старание. За Добринище това е т.нар. добринищка капама – ястие, което се приготвя във всеки дом за празничните трапези през зимните месеци.
Първата и най-вкусна капама е коледната. Около масата се събира цялото семейство, добре дошли са и гостите, защото от капамата има за всички.
За осма поредна година НЧ „Димитър Благоев“ гр. Добринище организира Празник на добринищката капама. Над 60 участници – майстори от механи, къщи за гости и домакини, се включиха в този вкусен празник.
Освен капама, бяха приготвени и други характерни за района ястия като чомлек, цалуварчи, бракада, ялова баница, тиквеник, суджуци, кървавици и погачи, а към тях – червено вино и греяна ракия.
За всички, които не знаят как се приготвя капама, беше организирана и специална демонстрация на направата ѝ.
Празникът премина с весело настроение и пирински песни в изпълнение на Нели Михайлова.
Председателят на читалището Петър Друнчилов връчи грамоти на всички участници.
В Добринище традицията е жива и много вкусна!
Може да бъде изображение с тълпа
Няма налично описание на снимката.
Няма налично описание на снимката.
Може да бъде изображение с един или повече хора

Свързани новини

От понеделник: Спират водоподаването на улица в село Корница, община Гоце Делчев

vesito

Пияни и дрогирани шофьори в Благоевградско

vesito

Благоевградският окръжен съд призна за виновен 48-годишен мъж за палежа на комплекс „Купола“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.