Хората от всяко селище имат гозба, която припознават като своя, приготвят я по специален повод и с особено старание. За Добринище това е т.нар. добринищка капама – ястие, което се приготвя във всеки дом за празничните трапези през зимните месеци.
Първата и най-вкусна капама е коледната. Около масата се събира цялото семейство, добре дошли са и гостите, защото от капамата има за всички.
За осма поредна година НЧ „Димитър Благоев“ гр. Добринище организира Празник на добринищката капама. Над 60 участници – майстори от механи, къщи за гости и домакини, се включиха в този вкусен празник.
Освен капама, бяха приготвени и други характерни за района ястия като чомлек, цалуварчи, бракада, ялова баница, тиквеник, суджуци, кървавици и погачи, а към тях – червено вино и греяна ракия.
За всички, които не знаят как се приготвя капама, беше организирана и специална демонстрация на направата ѝ.
Празникът премина с весело настроение и пирински песни в изпълнение на Нели Михайлова.
Председателят на читалището Петър Друнчилов връчи грамоти на всички участници.
В Добринище традицията е жива и много вкусна!








