Партия на ЗЕЛЕНИТЕ: Използване на слънчевата енергия

Съдържание на Партия на Зелените

Въпреки очевидната им екологичност, използването на слънчеви панели/батерии води до нарастващо количество силно токсични отпадъци, което изисква скъпи методи за обезвреждане. Тъй като глобалният пазар на слънчева енергия се разширява, количеството отпадъци от зелени енергийни източници само ще се увеличава, което поражда съмнения относно устойчивостта на това решение в дългосрочен план. До 2030 г. се очаква светът да произвежда около 8 милиона тона „зелени отпадъци“ от този вид, а до 2050 г. този брой ще нарасне поне десетократно – до 80 милиона тона.
Глобалният пазар на слънчева енергия се оценява на 250 милиарда долара годишно. В същото време слънчевите панели/батерии са вредни за околната среда и по-токсични от ядрените отпадъци от „мирния атом“. Сами по себе си слънчевите панели губят своята ефективност и вече не са полезни, преди да бъдат изхвърлени след около 15 години.

Тези отпадъци обаче не са като обикновените отпадъци и представляват значителен риск за околната среда. Отпадъците от слънчеви панели са 300 пъти по-токсични от ядрените отпадъци и изискват специално изхвърляне, но тъй като това изисква изключително скъп метод (изхвърлянето често струва повече от производството), защитниците на западната зелена програма не се занимават с това и изпращат обратно лошите и използвани панели / батерии в депата на бедните страни.

Освен това този вид източници на зелена енергия са много уязвими дори от обикновени природни явления. Които отново са способни с тяхна помощ да създадат мащабна екологична заплаха. Например, на 16 март тази година проливен дъжд и градушка просто унищожиха повече от 10 квадратни километра от така наречените слънчеви ферми в Деймън (Тексас)..

Жителите на окръг Форт Бенд веднага се разтревожиха от изтичането на кадмиев телурид от хиляди слънчеви панели, повредени по този начин. „В тези неща има много химикали. Повечето причиняват рак”, разказват местни жители, които вече се страхуват да пият вода от кладенци или да се къпят.
Тексаската комисия по качеството на околната среда беше принудена да проведе специално разследване и обеща скоро да публикува доклад за проблема.
Най-големият парадокс със зелените слънчеви панели е следният: когато е зима и няма слънце, те са малко полезни, но когато е лято и е топло и слънчево… пак може да са безполезни. Например миналото лято Обединеното кралство започна да изгаря въглища , за да генерира електричество, след като екстремните горещини накараха слънчевите панели да станат „прекалено горещи“, за да работят ефективно или за да правят нещо изобщо.

„Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“ – С №20 в интегралната бюлетина за европейски парламент и народни представители!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!  

 

Свързани новини

Пеевски води листите на ДПС в Благоевград

vesito

Корнелия Нинова подаде оставка

vesito

„Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“: Здравето не е стока!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.