Осигурени са средства за обновяване на площада пред Дома на културата в град Гоце Делчев

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подписа договор за финансиране на проектно предложение на Община Гоце Делчев по Приоритет 1 “По-зелен граничен регион“ на програмата Интеррег VI-A ИПП България-Северна Македония. Проектът с име „Трансформиране на градски обекти със зелени инфраструктури“, акроним EcoScape е с водещ партньор Община Гоце Делчев и ще се изпълнява в партньорство с Община Щип и Източен регион за планиране от Република Северна Македония. Общата цел на проекта EcoScape е да насърчи и улесни приемането на екологосъобразни решения в рамките на градските зони в трансграничния регион, създавайки среда, благоприятна за повече зеленина в градските и крайградските зони в рамките на трансграничния регион, и да улесни преход към устойчиви практики.

Инвестиционните дейности, които са включени в проекта, са свързани с подобряване на зелената инфраструктура в централна градска част на гр. Гоце Делчев чрез реконструкция, основен ремонт и озеленяване на парково и площадно пространство пред Дома на културата. На площ от 0,775 ха ще се засади нова зеленина (ниска и висока), която ще се състои от високи широколистни дървета и нискостъблени декоративни растения. Предвидено е благоустрояване и реконструкция на зелените площи – ще се съблюдава съществуващия видов състав на зелената растителност, устойчив на замърсяване на въздуха и високи градски температури. Други дейности по проекта са подмяна на съществуващите настилки с нови естествени материали – пропусклива настилка от гранитни павета, паркинг елементи от тревна фуга и подмяна на осветление с енергоспестяващо. Предвижда се и облагородяване на двата пешеходни моста над река Градска, свързващи площадното пространство с централна градска част, включително достъпна архитектурна среда от прилежащите улици. Проектът е със срок за изпълнение 30 месеца. Общата стойност на договора е 1 696 957 лв., от които 967 140 лв. са за Община Гоце Делчев и са 100% безвъзмездно финансиране от програмата.

Свързани новини

Благоевградската общественост отбелязва 186 години от рождението на Васил Левски

vesito

Кметът на Благоевград пусна за обществено обсъждане предложение за повишаване на местните данъци и такси

vesito

Край на задръстванията на АМ Струма при Симитли

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.