Оправдана тържественост за откриването на завършения първи етап по проекта за античен град Хераклея Синтика край Петрич

Екипът на кмета Димитър Бръчков подчерта със заложените и изпълнени дейности по мащабния проект казаното и по-рано: Хераклея Синтика е обект от първостепенно значение за община Петрич и туризма.
Проектът, който социализира обекта и включи дейности за консервация и реставрация, се изпълни успешно в първия си етап, за да предложи един завършен туристически продукт.
Нагледно посетителите ще могат да усетят духа на хераклейци и да се докоснат до бита на античния град. Подходяща инфраструктура отвежда и помага за разкриването на всяка една структура от античния полис – най-големият по поречието на Средна Струма. За огромната работа, свършено при подготовката и защитата на проекта, подчерта в приветствието си днес кметът Димитър Бръчков.
Той благодари на проф. д-р Людмил Вагалински – ръководител на археологическите проучвания вече 17 години, на изпълнителите на проекта, на проектантите, на съветниците, подкрепяли развитието на обекта, и не на последно място на правителството „Борисов“, което осигури през годините значителен ресурс за разкопките на терен. Значимостта на античния град за Петрич, региона и България също беше акцент в изказването на кмета Димитър Бръчков.
Церемонията по откриването на първия етап уважиха депутатът в 49-о Народно събрание инж. Костадин Стойков, областният управител Георги Динев, председателят на ОбС- Петрич Светла Данаилова, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, председателят на ОбС – Сандански Георги Батев, представители на фирмата, която изпълни проекта, много граждани. Водосвет отслужи отец Ангел Кочев.
Час преди церемонията беше подредена и изложба с произведения на ученици, участници в пленера „Рисуваме Хераклея Синтика“, който започна днес сутринта. На място беше и премиерата на историческия трилър „Мистерии в Хераклея Синтика“ с автор Ирина Вагалинска, която дойде лично и разказа за мотивацията да напише книгата, както и подробности за съдържанието. Специален акцент в програмата днес беше и камерният концерт „Антични музикални образи на Хераклея“, който откриха с изпълнения възпитаници на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ – Иван Стоилков и Калоян Бочуров. Да се гордеем с античен град Хераклея Синтика! Да продължим в бъдещето с памет!
Може да бъде изображение с 11 души
Може да бъде изображение с 7 души
Може да бъде изображение с 8 души
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 7 души и тълпа
Може да бъде изображение с 7 души, сватба и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души и сватба
Може да бъде изображение с 11 души

Свързани новини

Близо 600 деца от цяла България изработиха красиви мартеници в конкурса „Мартеницата – да запазим традицията жива“.

vesito

Кметът Първан Дангов: Незаконни гонки се вихрят на летището край с. Крайници, с безгласното съгласие на полицията

vesito

Кметът Методи Байкушев посети българо-френското предприятие „Монеа“ в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.