Община Симитли защити Коматинските скали

Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Благоевград прие предложението на кмета на град Симитли, Апостол Апостолов, за защита на природната забележителност Коматински скали. Защитената територия е с площ 192 декара. Уникалните образувания, които не отстъпват на Белоградчишките скали, се намират на 25 километра от Симитли във Влахина планина. Предполага се, че са на 35-40 милиона години. Скалите са заобиколени от емблематични за този район растителни и животински видове. Предвидени са и забрани срещу увреждане на скалните образувания, като забрани за ATV, палене на огън, бивакуване извън определените места и други. Отхвърлено е предложението на еколога Тома Белев за много по-голяма площ, над 2200 декара, и забрана за човешки дейности в зоната.

Община Симитли има планове районът да се превърне в център на природосъобразен туризъм с екопътеки, площадки за наблюдение на птици, вело и фото туризъм. Наблизо до Коматинските скали е Тросковският манастир Свети Архангел Михаил и средновековна крепост. Общината вече е задвижила процедурата за рехабилитация на пътя до село Брестово, което е в подножието на скалите. Лесната достъпност ще превърне това място в централна туристическа дестинация за цяла Югозападна България. Съчетанието на природният феномен с културните дадености и кулинария, са предпоставка Коматинските скали да привлекат много любители на дивата незасегната природа. Предложението на община Симитли и РИОСВ-Благоевград вече е в Министерство на околната среда и водите и в близките дни се очаква заповедта за обявяване на Коматинските скали за защитена територия. /Еко Новини. BG

Свързани новини

Емил Илиев е преизбран за кмет на община Струмяни

vesito

Международен ден на йога в Благоевград

vesito

В 2 секции в Благоевград гласуват само с хартия, разменили машините

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.