Община Дупница изпълнява проект за трансгранично сътрудничество с Община Крива Паланка за 894 829,46 евро

Община Дупница изпълнява проект за трансгранично сътрудничество с Община Крива Паланка. Договорът, за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект BGMK0300.053 – „ПАРКОВЕ – опазване на териториите чрез регионално познание и устойчивост“, беше подписан на 01.07.2024 г. Община Дупница е лидер при изпълнението на проектното предложение, а вторипартньор е Община Крива Паланка. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 894 829,46 евро, от които 836 598,18 евро са за Община Дупница и 58 231,28 евро за Община Крива Паланка.
     Общата цел е да се променят градските пейзажи в рамките на програмния период, чрез съживяване на градските зони със зелени паркове и пространства, а също така да има постоянен мониторинг на околната среда. От страна на Община Дупница проектът предвижда озеленяване на площи на територията на градска среда със засаждане на нови дървени видове. Част от дейностите акцентират върху повишаването на уменията на служителите, които ще преминат обучение в специализирани области, като градинарство и анализ на данните, за да гарантират ефективност, поддръжка и мониторинг на градските паркове и зелени площи. Тази инициатива осигурява дългосрочен успех на проекта. Към проекта е включено и внедряване на „зелен“ електронен кадастър, който ще подпомогне устойчивия растеж, чрез проследяване на екологичните промени, предоставяне на данни за почвата и биоразнообразието. Той ще ръководи решенията за градско развитие, гарантирайки същността на зелените пространства и интегриране във всички бъдещи градски проекти. Освен това екологични групи и неправителствени организации могат да използват този кадастър за кампания за застъпничество и осведоменост, гарантирайки спазване и увеличаване на зелените площи. От страната на Община Крива Паланка, проектът предвижда изграждането на нов парк с повече зелени площи за отдих. Ще бъдат трансформирани безплодните площи в зелени оазиси, които отговарят на изискванията на общността. Предвидено е изготвяне на триезичен наръчник за отглеждане на растения, който ще даде възможност на общността да получи оптимални знания за грижа за растенията, моделите на растеж и защита срещу потенциални заплахи. Както в Община Дупница, така и в Община Крива Паланка е включен зелен кадастър и табло за наблюдение на качеството на въздуха. Крайната цел и за двете управляващи общини е за подобряване на качеството на живота, чрез ефективна околна среда.  Повече зелени площи означава по-добър и по-здравословен начин на живот.
Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Свързани новини

Остават броени часове до началото на Пирин Фолк – Сандански

vesito

Проверяват ферма в с. Влахи, която искат да се изнесе извън селото

vesito

Днес, Гоце Делчев и община Гърмен без вода

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.