Община Благоевград кандидатства в Национален конкурс за озеленяване на детска градина „Синчец“ в кв. „Грамада“

Община Благоевград е сред 16-те български общини, които кандидатстват за финансиране в първия национален конкурс за общини „SOS залесяване“, който е част от инициативата на „Нестле България“,  „Залесяваме активно“. Експертно жури с представители от Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, НСОРБ, Лесотехнически университет и “Нестле България” започна оценяване на проектите. В оценяването може да се включи всеки желаещ като сe запознае с проектните предложения, достъпни на nestle.bg.

Проектът на Благоевград е насочен към озеленяване на покривното пространство и подобряване на условията в детска градина „Синчец“ в кв. „Грамада“, в която периода 2024/2025 г. са записани 175 деца. Заложено е ограждане с парапети и озеленяване на покривното пространство на кухненския бокс на детската градина, което ще се превърне в екологосъобразно безопасно открито място за игри, обучение и празненства на децата. Дървени стъпала ще улеснят достъпа на деца, учители и родители до него.

Предвидено е поставяне на кашпи с вечнозелени храсти и сезонни цветя и дървени пейки, обособяване на алея и кръгообразно пространство от дървени кори. Покривът ще бъде изолиран с култивиран растителен килим за зелен покрив с комбинация няколко вида вечнозелени, сухоустойчиви и студоустойчиви растения, торфено-почвен субстрат с висок капацитет за съхранение на вода и добра въздушна порьозност, съобразен с изискванията за системи за екстензивен зелен покрив, защитен слой от рециклируема пластмаса,  предпазващ дренажния композит и др. Озеленяването на покривното пространство ще намали отичането на дъждовна вода, ще подобри енергийната ефективност и звукоизолацията на сградата и ще осигури много по-добри условия за най-малките. Стойността на проекта е 57 120 лева.

Към момента той е подкрепен с подписите на над 80 родители на деца от детска градина „Синчец“.

Гласувайте за проекта на Община Благоевград  тук!

Анкетата ще бъде отворена до 25 юли.

Свързани новини

/Видео/ Томов се бори за чист въздух? През ноември Благоевград в челната класация на градовете с най-мръсен въздух
Човекът на обещанията, това, което ви обещае Томов, никой не може да ви го даде...

vesito

Студенти разработиха идеи за развитие на Благоевград

vesito

Зам.-кметът на Разлог взе участие в редовно заседание на Комисията по туризъм

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.