Наш плувец с нов световен рекорд. Ще го признаят ли?

WOWSA заличи постиженията на Цанко Цанков, скндалът гърми

 

Нов световен рекорд постави българският плувец Цанко Цанков. Тази сутрин той преплува 120 километра по река Дунав, без да спира никъде. 37-годишният бургазлия тръгна от видинското село Ясен, а финалната му точка бе на историческо място – кораба “Радецки” в Козлодуй, пише БЛИЦ. Цанко стартира точно в 12:00 часа на обяд вчера, 19 септември, четвъртък, и финишира тази сутрин – малко преди 6 часа, 20 септември, петък. Хронометърът отчете точно 18 часа, 1 минута и  39 секунди. На 6 септември Цанков постави рекорд, преплувайки разстоянието от 108 км и 250 метра от видинското село Кошава до Козлодуй без да спира или да докосва предмети.

Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) обаче не призна постижението за световен рекорд за най-дълго плуване в река Дунав заради „непълни и манипулирани“ данни. Оттам посочиха, че румънецът Богдан Зурбагиу е истинският притежател на рекорда от август 2021 година. Освен това WOWSA обяви, че бъдещите плувания на Цанко също няма да бъдат ратифицирани, независимо от условията.

В отговор Цанков излезе с пост във Facebook, в който заяви, че е станало недоразумение. Роденият в Бургас плувец обвини неназован поименно: „Човек от България, който си служи с лъжи, манипулации и клевети и прави всичко възможно, за да ми попречи по пътя към реализирането на моите цели“, написа той, като обяви, че се извинява за грешката на него и екипа му и ще се опита да постави истински рекорд само 13 дни след изтощителното плуване“. Сега остава да видим каква ще е реакцията на световната асоциация след поредния голям подвиг на българина от днешната сутрин.

Свързани новини

ЕРМ ЗАПАД ОРГАНИЗИРА ИЗРИСУВАНЕ НА БЛОК В ГРАД БЕЛЕНЕ

vesito

Вълнуващ ден в НОИ Благоевград

vesito

Бащата на общински съветник и бивш зам. министър ще чистят снега от пътищата в Банско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.