Над 2000 души се качиха на сцената на седмия фолклорен фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ в село Баня

Заради огромния интерес, фестивалът тази година се проведе в три последователни дни.
Сцената в село Баня посрещна над 100 състава – повече от 2000 души – музиканти, певци, танцьори – всички милеещи за българското, всички – искащи да покажат традициите в народното танцово и певческо изкуство от родния си край. Най- малкият участник във фестивала бе само на година и половина. А на цели 89 години бе най-възрастният участник.
На 13, 14 и 15 септември село Баня се превърна в център на българщината. Баня бе огласенаот музиката, предавала се от векове, носеща в себе си духа на традициите и културата на региона, който я представя. Феерия от песни, танци, хумор и възстановка на обичаи огласиха Пирина.
Фестивалът бе открит с шествие от участници, организатори и скъпи гости, придружавани от 6-метрово българско знаме и предвождани от гайдари.
На красиво украсения – до последния детайл център в селото, шествието бе посрещнато от стотици зрители – любители на фолклора.
Същинската част започна с едноминутно мълчание в знак на почит към трагично загиналия на 13 септември млад пилот Владислав Дункин от град Разлог.
Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев откри седмото издание на фестивала и пожела успех на всички участници.
В първия ден участие взеха над 10 състава, а за всички жители и гости на фестивала, концерт изнесе изпълнителят на фолклорни песни – Никола Тодоров.
50 състава участваха във втория ден от фестивала „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“. Цветната палитра от песни и танци заля сцената в Баня още в 9:00 часа сутринта и продължи през целия ден, до тъмно.
30 състава се качиха на сцената през третия финален ден на фестивала. Почетното жури – в състав Мартин Влахов, Александър Седевчов и д-р Марияна Манолева взеха решение кои състави в коя категория да бъдат отличени.
Официалното награждаване се извърши на 15 септември, в 19:30 часа, когато сцената в Баня посрещна най-добре представилите се състави.
Раздадоха се повече от 50 купи, медали, плакети и подаръци. Наградите бяха разпределени в няколко категории, а журито бе изключително затруднено в изборите си, заради прекрасните изпълнения на всички участници.
Кметът по социални дейности към община Разлог – инж. Гергана Костова връчи специалната „Голяма награда на кмета на община Разлог“ на представителите на село Сопиц, които направиха своеобразно фолклорно шоу, а и изискан плакет за „Съхраняване на традициите“ – на представителите от село Бойница, които показаха носии на повече от 150 години.
Кметът на село Баня Николай Ушев награди състава от село Капитан Димитриево от свое име.
Народно читалище „Просвета“ 1908“ връчи своята награда на Ансамбъл за традиионна музика и хора от Република Северна Македония.
Седмото издание на фолклорния фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ в село Баня завърши с кръшно хоро. За всички жители и гости на събитието за финал пя Димана Боянова.
По време на фестивала „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“, се създадоха стотици приятелства. Състави от цялата страна се събраха в село Баня да покажат традициите във фолклора на региона , от който идват. И го направиха. И Баня се заля с палитра от фолклор, съхранен и до днес във всяко кртайче на родината ни.
Организаторите вече планират „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ 2025.
снимки- първа част
Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 12 души и дирндъл
Може да бъде изображение с 10 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 4 души
Може да бъде изображение с тълпа
Може да бъде изображение с текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души и Площад "Испания"
Може да бъде изображение с 9 души, дирндъл и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 1 човек, дирндъл и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 3 души, дирндъл и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 4 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 12 души, кларинет, флейта и текстово съобщение

Свързани новини

Свещеник стана“ будител на годината“ в Санданско

vesito

Кметът на Струмяни: Надявам се да не излезе вятър отново

vesito

Трето ОУ „Димитър Талев“ Благоевград празнува

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.