Музеят в Гоце Делчев ще извършва теренни проучвания на крепостта „Момина кула“ край село Делчево

Министерският съвет прие решение за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 3 години за извършване на теренни проучвания и консервация на късноантична и средновековна крепост „Момина кула“, разположена в поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост в област Благоевград. Имотът попада в района на дейност на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Гоце Делчев” към Държавно предприятие „Югозападно държавно предприятие” – гр. Благоевград.

Учреденото право на ползване е в полза на Общински исторически музей – Гоце Делчев за срок от 3 години за обезпечаване на теренни проучвания и консервация на късноантична и средновековна крепост „Момина кула“. Решението е в съответствие със Закона за горите, с който се допуска извършване на теренни проучвания и консервация в поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост.

Късноантичната и средновековна крепост „Момина кула“ е разположена в землището на село Делчево и заема площ от около 10 декара. Крепостта има неправилна форма – заема островърхо възвишение, от север и запад ограничено от дълбоки дерета, а от юг – със седловина, която го свързва с разклоненията на Южен Пирин. Крепостта Източното подножие на крепостта е заето от многобройните останки от подградието – неукрепените жилищни и стопански квартали. Откритите тук материали принадлежат към времето на Второто българско царство (XII – XIV век).

Свързани новини

Община Благоевград: Бившият премиер Кирил Петков и свитата му нахлуха без каквото и да е разрешение в сградата на Аквапарка в града

vesito

В навечерието на Рождество Христово 15 семейства от Благоевград вече имат нов дом

vesito

Среща с шампиони по борба в Разлог

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.