Министърът на културата ще съдейства за решаване на проблема с имотите, частна собственост, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Министърът на културата посети античния град Хераклея Синтика и обеща съдействие за проблема с частните имотни претенции. В ранния следобед вчера министърът на културата Найден Тодоров разгледа античния град Хераклея Синтика край Петрич.
Министър Тодоров беше посрещнат от зам.-кмета Кирил Танушев, от ръководителя на проекта за античния град – инж. Катя Стоянова, както и от народния представител инж. Костадин Стойков.
Ръководителят на проучванията проф. Людмил Вагалински го запозна с разкритото на терен, министърът видя и наскоро намерената мраморна статуя в подземния канал на града. „Изумително е мястото. Изключително съм впечатлен от това, което се прави. Имаме огромна база за самочувствие, да бъдем горди и да вървим напред с високо вдигнати глави. Когато подобни обекти се показват по света, България ще бъде под прожекторите на всички“, коментира министър Тодоров и благодари на екипа на проф. Вагалински.
Ангажиментът на министъра на култура е в две посоки: държавата да продължи да помага финансово за проучванията, включително с повече средства, и да се задвижи процедурата за решаване на проблема с имотите, частна собственост, в обхвата на археологическия обект. „Законът за културното наследство (чл.2, а) е категоричен – археологическите културни ценности са публична държавна собственост“, каза министърът на културата. Община Петрич ще изпрати и официално писмо. Проф. Людмил Вагалински изрази мнение, че посещението на министъра е важен знак, защото държавата трябва да помага в случаи като този с имотни претенции на територията на античния град. Ръководителят на проучванията посочи отново, че през последните години се напредва в разкриването на обекта, защото и Община Петрич дава огромна подкрепа.
Може да бъде изображение с 5 души
Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 6 души и усмихнати хора

Свързани новини

Предстоят дезакаризационни мероприятия на тревните площи в Кюстендил

vesito

В петричкото село Струмешница не успяха да си изберат кмет и на втория тур

vesito

Пожарът в м. „Стара гара“ в Сандански е локализиран и овладян!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.