Развитието на региона е осезаемо не само заради увеличаващия се брой на населението, но и от новите инвестиционни проекти: в с. Несла се строи ваканционно селище, в ход е строежът на бутилираща инсталация за вода „Несла“ от извор „Топлика“. Още от древни времена по тези земи се е развивала минната индустрия, а на мястото на селище от каменната ера римляните построяват крайпътната станция Мелдия, в която квартирувала римска войска, за да охранява важния военен път от Централна Европа до Цариград.

През Средновековието са построени десетки църкви и манастири, а през Възраждането и след Освобождението Драгоманският район се прочува с уникалната си църковна архитектура – общо на територията му днес се намират 47 църкви и манастири, поради което тя е известна от векове като „Малката Света гора“.

В съседство се намират останките на бившата манастирска обител „Мала Света гора“, където се извисява огромен каменен кръст на Свети Архангел Михаил – поклонници се събират тук всяка година. Река Несла се влива в река Нишава. По съновидения на местен жител преди десетилетия на мястото е съграден малък параклис. Тук местните хора сами се наричат светогорци. Очевидно Божи глас диктува на поета Ангел Симеонов, че точно тук е мястото за нов православен храм.