Кюстендил с възможност да стане част от първата в България водородна долина

Община Кюстендил има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа Водородни долини. Това каза пред журналисти кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. В залата на Общината беше презентиран проектът „Захир“. Координатор по него е Тракийският университет. На презентацията присъстваха председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, зам.-кметът на Община Кюстендил Николай Дочев, ректорът на Тракийски университет – Стара Загора, проф. д-р Добри Ярков.

По самия проект ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България. Водородните долини са локални екосистеми, които свързват производството, транспорта и потреблението на водород от крайни потребители. По този начин във водородните долини се споделя обща инфраструктура, чрез която се произвежда и доставя водород за ползване от различни бизнеси и организации, които работят в разнообразни сектори на икономиката като електромобилността, енергетиката или промишлеността.

Проект ZAHYR е насочен към предоставяне на чисти и икономически осъществими решения за декарбонизация и икономическо развитие в България, чрез производство и доставка на зелен водород за индустрията, транспорта и енергетиката на страната. Основните цели на ZAHYR са да демонстрира и защити бизнес модела на водородната икономика, както и да демонстрира широк спектър от приложения, при които водородът може да подобри качеството на живот на обществото, вкл. намаляване на въглеродните емисии, стимулиране на развитието на нисковъглеродната промишленост и подобряване на състоянието на околната среда и в тази връзка – условията на живот.

„Тракийски университет отправи покана за включване на Община Кюстендил към проекта. Предметът на дейност включва изграждане на територията на община Кюстендил на фотоволтаична централа върху урбанизирана територия и интелигентна система за съхранение на енергия. Това може да стане на терен от 25 дка, в района на бившия животински пазар“, обясни инж. Огнян Атанасов. По модела на „кръгова“ икономика, произвеждания водород ще захранва основно транспортни средства на община Кюстендил – автобуси за междуселищен транспорт; сметосъбираща и сметоизвозваща техника; трактори и булдозери; мини-ванове и превозни средства за социален патронаж; училищни автобуси; велосипеди и други.

„Зелената“ енергия от фотоволтаичния комплекс ще захранва не само генерацията на водород, но ще обезпечава и електроенергия за общински нужди, вкл. за уличното осветление. Потребители за водорода могат да бъдат и индустриални предприятия на територията на общината. Включването на община Кюстендил към проект „ZAHYR“ ще бъде от ключово значение за създаване на модерна енергийна общност на територията на общината.

Свързани новини

Методи Байкушев е новият кмет на Благоевград

vesito

Въвежда се режим на водоподаването в с. Мощанец и с. Слащен

vesito

Изложба посветена на първия български космонавт откриват днес в благоевградския музей

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.