Кюстендилската череша поема по пътя за регистрация на защитено наименование в Европейския съюз, инициативата е на кмета инж. Атанасов.
Прочутата „кюстендилска череша“ станала символ за качество и отличен вкус през годините поема по пътя за регистрация на защитено наименование в Европейския съюз.
Инициативата е на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който събра производители и експерти от Министерството на земеделието на среща.
Целта е да се защити производството от дестинация Кюстендил, а земеделските стопани да постигнат по-добра цена, каза Огнян Атанасов.
Ако се разходите по софийските пазари, ще видите, че обикновено търговците рекламират стоката с надпис „кюстендилска череша“ или „кюстендилска хрущялка“, въпреки че плодът може да не е от района на овощната градина на България.
Тази година тези надписи липсват по пазарите. Причината е, че черешовота реколта пострада от априлските студове и череши почти няма. Оцелели са единствено във високите планински села, които още не бяха цъфнали по времето на студа. Но дори там реколтата не е голяма. Производители казват, че такова чудо не помнят поне от половин век. Христина, на 57 години, сподели, че за първи път в живота си ѝ се е наложило да си купи половин кило череши за Черешова задушница на 7 юни.
Процедурата
Процедурата по регистрация на защитено наименование на „Кюстендилската череша“ не е лесна, но с помощта на Министерството на земеделието, общината и Института по овощарство, производителите се надяват, че ще се преборят за регистрация за защитено наименование за произход.
За целта е най-добре да регистрират сдружение с нестопанска цел, в която може да се включи всеки земеделски производител от района на област Кюстендил, който желае. Земеделците трябва да представят доказателства за произведената продукция през последните три години.
След това трябва да се подаде заявление в Министерството на земеделието и храните. В резюме трябва да се опише с какво е специфична тази продукция. Следват проверки на място. При добра организация всички тези стъпки може да се извървят до края на годината, смятат експертите от земеделското министерство.
След това ведомството ги подава в Европейската комисия и там процедурата може да продължи около година, две, показва досегашната практика. Всичко това зависи дали ще бъде подадено възражение от някоя от страните членки.
Черешата пристига в Кюстендил около 1400 година
Вкусният плод пристига в Кюстендил след падането на града под турско робство някъде около 1400 година, каза проф. Димитър Домозетов, дългогодишен директор на Института по овощарство, а днес земеделски производител.
Сн.Пиксабей
По думите му с ферман на султана в Кюстендил са настанени 13 000 турци, които пренасят черешовото дърво от вилаета Коня.
До освобождението от турско робство череши са се гледали само по дворовете. След 1878 г. започва развитието на овощарството в Кюстендилския край, каза проф. Домозетов. През 1896 г. в Кюстендил се провежда първото овощарско изложение, като тогава площите с овошки са били 13 800 дка. Днес са три пъти повече.
Уникалният вкус на кюстендилската череша се дължи на специфичните природни и климатични условия. Кюстендил е затворен в котловина, обградена от планини и температурната разлика между деня и нощта е между 10 и 15 градуса, обясни проф. Домозетов. През последните години община Кюстендил традиционно провежда „Празник на черешата“ през юни. Тази година той ще бъде три дни – от 27 до 29 юни, въпреки слабата реколта.
Наред с изложбата на картини от череши, т.нар. вешала, и продажбата на вкусния плод, в трите празнични дни ще има богата музикална програма с концерти на известни изпълнители, забавни игри и алея на занаятите. И тази година ще има и кулинарна зона с демонстрации и дегустации, водени от майстори и шеф-готвачи.