Курбани за здраве в Горно Драглище и Добърско по случай Успение Богородично

Днес жителите и гостите на село Горно Драглище и Добърско почитат с водосвет и курбани храмовите празници на своите църкви. В Горно Драглище, от ранни зори, се приготвят 4 казана курбан по случай храмовия празник на църква „Успение Богородично“. Построена през 1835 година и до днес, църквата е пазител на вярата на миряните от селото. Над 4 казана курбан приготвят доброволки от селото под ръководството на главния готвач Димитър Дурев, който ще се освети и ще се раздаде за здраве и благополучие на жителите и гостите на село Горно Драглище в 14 часа.
Всяка година, в местността “Света Богородица” в Добърско се дава курбан за здраве на населението, който традиционно готвят Костадин Будин, Борислав Байков, Лазар Папев, Тодор Ролев, Тодор Корунчев, а помощници са жени от селото. Курбанът ще бъде осветен и раздаден в храма “Успение Пресвета Богородица”, намиращ се в едноименната местност. Храм „Успение Пресвета Богородица“ се намира на хълма, на около 700 м. северозападно от село Добърско. Мястото е едно от християнските места на вярата и местата, свързани с Пресвета Богородица Дева Мария. Храмът е възроден през 2002 г. върху стари антични основи благодарение на сем.Байкови и на местните родове, помогнали за създаването на иконостаса и изографисването на стените.
При изграждането на храма са разкрити останки от римски тухли и керемиди, произвеждани вероятно в близката римска пещ.
Може да бъде изображение с 1 човек
Може да бъде изображение с текстово съобщение
Може да бъде изображение с 8 души и Стари мост
Може да бъде изображение с текстово съобщение
Може да бъде изображение с храм
Може да бъде изображение с 3 души и лагеруващи
Може да бъде изображение с 3 души, лагеруващи и огън

Свързани новини

С 20 % намаляват данъците на най-масовите автомобили в община Кюстендил

vesito

Възпитаниците на Профилираната гимназия „Пейо Яворов“ в Петрич с благотворителни инициативи по повод Седмицата на доброто

vesito

67 480 704 лв. е бюджетът на община Сандански за 2024 година

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.