Красимир Герчев: Паметта е жива-121 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание

Паметта е жива: 121 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание – тържествен ритуал и концерт на ансамбъл „Пирин“ на ВТОРИ август
На 2 август (петък), от 11:30 часа, с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на героите в м. Предел се прекланяме пред загиналите за свободата в Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание. Тържественият ритуал ще се проведе с участието на почетен караул от Трето бригадно командване, Мъжка фолклорна група – с. Баня, граждани и гости.
На 2 август, от 20:00 часа, на площад „Преображение“ в Разлог, премиерен спектакъл ще изнесе една от най-красивите емблеми на Пиринския фолклор и на България – ансамбъл „Пирин“.
Може да бъде изображение с 3 души и хора на скайдайвинг
За първи път пред разложката публика ансамбълът ще представи постановката „Слънце да огрее“, посветена на Илинден. Делото на илинденци е миг от дългата история на Разложкия край. През 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание.
Може да бъде изображение с 4 души и текстово съобщение
То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден.
В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.
В огъня на Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание от Разложкия край изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, горят християнските квартали в Мехомия.
Разложкият край „плаща“ с гибелта на над 200 души, само от Долно Драглище са 29…
42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“ в Разлог. Най-младият от тях е 16-годишния Иван Цуцуманов, а най-възрастният е 68-годишният Марко Хаджиев. Останалите са мъже в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца…
По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят.
Една българската майка – Баба Магдалина Юрукова от Разлог, родила 14 деца, намира и слага в престилката си четири глави – на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат опяти и погребани по християнски. Баба Магдалина не проронва нито една сълза…
Може да бъде изображение с 1 човек
Разлог и регионът стават съпричастни към величавия опит за национално обединение и плащат висока цена за това. И днес, 121 години след тези кървави и съдбовни събития, пазим спомените и белезите от кървавите рани. Помним илинденци, преображенци и кръстовденци, вдигнали се на бунт за свободата, за честта и достойнството на един народ. 121 години от Илинденско-Прреображенското- Кръстовденското въстание. Да почетем паметта на героите и невинните жертви.
ПОКЛОН
Красимир Герчев,
Кмет на община Разлог
Може да бъде изображение с текстово съобщение

Свързани новини

Денят на Европа в Кюстендил

vesito

В петричкото село Струмешница не успяха да си изберат кмет и на втория тур

vesito

Деца от пет училища от цялата страна избраха Сандански за своя еколагер

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.