КПК отхвърли втори опит за прекратяване пълномощията на кмета на Разлог Кр. Герчев

Комисията за противодействие на корупцията /КПК/ стопира втори опит за прекратяване пълномощията на кмета на Разлог Красимир Герчев. Преди 2 г. Герчев бе отстранен от съда по решение на Антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфликт на интереси с мотива, че сам се е определил за ръководител на проект за ремонт и обновяване на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог и е получил 8000 лева. Този път обаче КПК е категорична, че няма никакви доказателства за несъвместимост между кметската длъжност на Герчев и обвинението към него – че на покрива на негова сграда има фотоволтаична централа, той продава електричество по договор с „Електрохолд“, но никъде не е декларирал търговската си дейност, а трябвало да го направи до месец след клетвата му кмет през ноември миналата година.

Сигналите в КПК за търговията с електричество на Герчев са 3, постъпили са през май, юни и юли т.г. и са разгледани от комисията в едно обединено производство. Освен трактовката, че разложкият кмет е търговец, след като продава електричество, авторите на сигналите са подали приблизителни координати на сградата на Герчев – посочили са на комисията 3 евентуални идентификатора и са направили предположение с кое електроснабдително дружество Герчев има договор.

„Ако фотоволтаичната система се експлоатира от Красимир Герчев по договор за продажба на електроенергия с електроразпределително дружество, то несъмнено ще се касае за извършване на търговска дейност по смисъла на ТЗ, което ще доведе до несъвместимост по смисъла на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА. В случай че в срока по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА Красимир Герчев не е предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си и не е уведомил писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия, то за ОИК – Разлог ще бъде налице задължението по чл. 42, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Община Разлог“, разяснили са авторите на сигналите на КПК в каква посока да разсъждава.

Проверка на КПК обаче установява, че Красимир Герчев няма договор за продажба на електроенергия с „Електрохолд“. В Имотния регистър на Агенцията по вписванията не са намерени записи за посочените 3 идентификатора, а в Портала за електронни услуги на АГКК е установено, че трите имота са частна собственост и се ползват за дърводобивна и дървообработваща промишленост. За Красимир Герчев пък категорично е установено, че той няма участие под каквато и да било форма в търговски дружества.

На база всичко това КПК е категорична, че „Не установява несъвместимост по отношение на Красимир Герчев“. КПК е спестила имената на авторите на сигналите, но най-вероятно две от тях са на кметицата на с. Годлево от СДС Величка Гальова и на председателката на БСП в оставка Корнелия Нинова. Както „Струма” писа, и двете бяха входирали аналогичен сигнал в Общинската избирателна комисия в Разлог с искане да бъдат прекратени пълномощията на Герчев, но ОИК ги отхвърли. Гальова дори поведе битка с ФЕЦ-а на Герчев в Административен съд – Благоевград, но и там загуби. Коментарът на разложкия кмет тогава пред „Струма“ беше, че да, той е строил сградата преди много години, да, на покрива й има поставени фотоволтаични панели, но миналата година след избора му за кмет той я прехвърлил на съпругата си.

/Struma.bg

Свързани новини

Как ще се взима решение от ТЕЛК

vesito

КУЛТУРНА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА СТРУМЯНИ ЗА М. ЯНУАРИ 2024Г.

vesito

Община Банско: Среща на общинското ръководство с институциите, отговорни за реда, сигурността и безопасността на населението

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.