Кметът Николай Георгиев: Пожарната обстановка в община Кресна и региона е с изключително висок риск от възникване на още огнища на нови пожари!

Уважаеми съграждани,
Пожарната обстановка в община Кресна и региона е с изключително висок риск от възникване на още огнища на нови пожари! Секунда нечие невнимание в тези дни може да ни коства стотици хектари опожарени гори, изпепелени къщи и не дай Боже, безвъзвратно унищожени човешки съдби и загубени човешки животи.
ДЛЪЖНИ СМЕ ДА БЪДЕМ ПО-БДИТЕЛНИ ОТ ВСЯКОГА!
ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ВНИМАВАМЕ НЕ САМО ЗА НАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ, НО И ЗА БЕЗУМИЕТО, КОЕТО МОЖЕ ДА ПРОЯВЯТ ДРУГИ!
Още в началото на лятото, със своя нарочна заповед, кметът на община Кресна, г-н Николай Георгиев, определи правилата и нормите за осигуряване на пожарна безопасност, които ви напомняме още веднъж и настоятелно молим да следвате стриктно!
СПАЗВАЙТЕ ГИ НЕ САМО ВИЕ, НО СЛЕДЕТЕ ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ И ОТ ВСИЧКИ ВАШИ БЛИЗКИ И ПОЗНАТИ:
1. Забранено е изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи и използването на открити огнеизточници;
2. Забранено е паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви – на разстояние по-малко от 50 метра до тях – от настъпването на восъчна зрялост при житните култури до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата;
3. Забранено е изхвърлянето на горими отпадъци на нерегламентирани места – покрай селски, полски и горски пътища и в изоставени, необработваеми земи на територията на община Кресна;
4. Всяко лице, забелязало пожар, незабавно да предприеме действия за уведомяване на центровете за приемане на спешни повиквания към единният европейски номер 112 или да позвъни на телефон 07433/8778 – дежурен при ОбА Кресна.
Напомняме ви още веднъж и основните правила за пожарна безопасност
-Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда! Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.
-Не трябва да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.
-Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени за целта места. Преди да запалите огън се уверете, че имате достатъчно количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото.
-Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър – той е в състояние да разнесе искри и горящи частици на големи разстояния, без да имате възможност за навременна и адекватна реакция.
-Разчистването на сухи клони и отпадъци в горските участъци трябва да става чрез извозването им на определени за това места. Забранено е унищожаването им на място чрез изгаряне!
-Абсолютно е забранено паленето на стърнищата!
Уважаеми съграждани,
Бдителността на всеки един от нас днес, може да спаси живота на всички ни!
БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ, ПРЕДОТВРАТЕТЕ С ДЕЙСТВИЯТА СИ ПОЖАРА ПРЕДИ ДА Е ВЪЗНИКНАЛ!

Свързани новини

Седмица на отворените врати и безплатни прегледи за туберкулоза започват в Кюстендил

vesito

Мраморна оброчна плоча на богинята Немезида вече в Исторически музей Петрич

vesito

Поради ремонт: Улици в село Крупник с нарушено водоподаване

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.