Кметът на Разлог Красимир Герчев посрещна 120 учители пенсионери на прием по случай 24 май

Посрещна ги с китка здравец, посрещна лично детски и начални учители, математици, преподаватели по история и българска литература от цялата община, посрещна и поетът Благо Прангов, чийто първи учителски години са в Разлог.
С достолепните години от 60 до 94 години, някои от тях ходеха бавно, други – ведро – с колело, но всички горещо се поздравяваха, прегръщаха, вълнуваха от празничната среща.
На 94 години е учителят по физкултура Иван Попадийн от Разлог, който е бил преподавател 37 години в Разложката гимназия и се чувства добре, защото животът му е бил свързан със спорта. Общо 75 години трудов стаж като детски учителки в Добърско имат Рада Попова и Елена Бучкова, за които празникът 24 май не е само на учителите и учениците, а на целия народ и настояват да се съхранява българщината.
„Ние сме богати с учениците, които са израстнали пред очите ни и все намират поводи да ни благодарят.“– споделя Райна Гьошева, чийто учителски път е преминал в училището в Бачево като преподавател по трудово обучение и изобразително изкуство.
Лили Джумайлиева и Таня Чилева са били неизменно учителки в Детска градина „Ален мак“- Разлог и са горди, че животът им е преминал в най-хубавата професия – учителската, мечтали са за тази професия и сърцата им продължават да трептят при всеки празник в градината.
„Навирили са ми се очите да плача…“ – сподели вълнението си и благодари за срещата Таня Чилева, а началната и детска учителка на Бачево Райна Самарджиева препоръча на всички млади българи да не забравят българското.
„Да се гордеем, че сме българи, – каза още тя,- имаме българи на възлови места по цял свят, дори в НАСА имаме 19 годишен българин“.
Симеон Велев е на 84 години, като 29 години е бил преподавател по специалността Двигатели с вътрешно горене и е трогнат от вниманието към пенсионираните учители.
Пристигат и две начални учителки – майка и дъщеря Миланка Попова и Катя Механджиева, общо отдали от живота си 79 години на децата от НУ „Яне Сандански“ – Разлог, пристигат и учителите на кмета, които той почтително поздравява.
Празничната среща започна с обичания химн „Върви, народе, възродени“, с трогателно и топло приветствие от кмета Красимир Герчев – с почит към общо над 500 години общ учителски стаж на празника, с благопожелания за всички учители на община Разлог, а поетът Благо Прангов рецитира стихотворението си – преклонение пред делото на първоучителя Кирил.
Мъжката фолклорна група „Годлевски Великден“ вдигна на огромно, празнично хоро учителите на община Разлог, които, макар и да не са в училище и далече от своите ученици, носят в сърцето си гордо професията цял живот. Гордо – със следата, която всеки от тях е оставил в нечия детска душа, в нечии млад живот.
„Празнувай, учителю, сеячо на светлина! Ти, който с вещата си ръка си отворил врати към непознатото. Ти, който с нежност и човещина си докосвал детските души, помагал си да познаят доброто и намерят вярната пътека.“
И това са думи на още един скъп учител на Разлог – Цонка Мишкова, съпричастна с красивия празник. „Питам се – казва тя, – колко ли хора имат учителското щастие. Сигурно не са малко, но щастието им е по–друго. На учителя то е живо, усмихнато, благоговеещо.“
Очаквайте: Албум от празника на учителите пенсионери на община Разлог
Може да бъде изображение с 3 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 9 души и танцуващи хора
Може да бъде изображение с 3 души и сватба
Може да бъде изображение с 5 души и акордеон

Свързани новини

Община Дупница осигури сграда за Исторически музей

vesito

Камерна опера и Ансамбъл „Пирин“ излизат на голямата сцена на пл. „Македония“ в Благоевград

vesito

Община Гоце Делчев напомня за задълженията на собствениците на кучета

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.