Кметът на община Кюстендил: Парите за справедливия преход трябва да се използват правилно

Аз се опитвам винаги от даден дефект да го превърна в ефект. Така искам да стане и с енергийния преход, който до момента не е справедлив за област Кюстендил. Това каза кметът на града инж. Огнян Атанасов, който откри кръглата маса „Реализиране на възможностите“, организирана от „Бранд Медия България“.

Събитието е част от проекта „Преход на възможностите“, финансиран по политиката на сближаване на Европейския съюз. Надявам се да намерим най-добрите решения за региона. Голямата буря в сектор енергетика при нас мина преди 10 години, но сега се очертава нова буря. Трябва да използваме средствата, предвидени за справедлив преход, по най-правилния начин, за да извлечем максимални ползи от тях“, каза инж. Атанасов. Неговата цел е да запази в Кюстендил и региона всички, които ще загубят работата си заради прехода към зелена енергия. „А да не се случи както преди – хората да заминат за София или чужбина“, каза кметът.

Модераторът на събитието – Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт – изнесе тревожна статистика за демографията в област Кюстендил. Според данните за 3 години областта е загубила 3 – 4% от населението си. Темата за запазване на работните места и доходите, и особено темата за демографията, е изключително важна и чувствителна“, каза Нейков. Той препоръча на местната власт да отправя конкретни и ясни послания към хората, защото централната и политическата власт в България отправя твърде разнопосочни послания, с което объркват обществото.

Нашата визия е ясна и я потвърждаваме многократно. Едната ни цел е да финансираме индустриалната зона в Кюстендил, която е на 190 декара – да я направим модерна и високотехнологична“, каза инж. Атанасов. По негова информация има инвестиционен интерес към тази зона, но трябва да се намери публично съфинансиране, за да се случи. Между 150 и 200 човека, всички с технически компетенции, могат да бъдат наети в индустриалната зона. Има инвеститор, който обаче има нужда от грантово финансиране“, каза кметът. Той не даде конкретика за компанията, но съобщи, че става въпрос за една от най-големите компании в своя сектор и става въпрос за местен инвеститор. Той обясни още, че общината има желание да развива слънчевите панели по покривите на сградите – до 10 kW за собствени нужди на хората от града.

Свързани новини

Юбилейна изложба „Среща от десети вид“ в Сандански

vesito

Лекар на първа линия! Д-р Елина Смилкова – човек с голямо сърце, неуморно лекува болните от коронавирус и се бори за живота им

vesito

Гл. инсп. Боян Кондуров с почетен знак на областна администрация Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.