Кметът на Благоевград със заповед за затваряне на депото за строителни отпадъци в село Изгрев

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед за затваряне на депото за депониране на строителни отпадъци, незаконно от години. Преди дни жителите на село Изгрев, където е огромното сметище, заплашиха с протести и блокада на входовете към депото. Освен строителни отпадъци, на терена от около 100 декара се изхвърлят всякакви боклуци. Камиони и каруци минават ежедневно през село Изгрев, а сметището вече е с височина на осеметажен блок. Преди две години РИОСВ постанови затварянето му, но местната власт поиска отсрочка, докато намери друг терен и извърви процедурата по неговото лицензиране. Тъй като това не се случи, жителите н асело Изгрев решиха идния понеделник да затворят и трите входа към селото и към депото. Кметът на общината Методи Байкушев обаче ги изпревари и затвори сметището:

„Ние не можем да отлагаме повече това! Тази планина от строителен отпадък, която сме изградили там и която застрашава живота и здравето на хората, трябва да спре да се трупа. Ние нямаме никакъв друг вариант, освен да я затворим и да пренасочим гражданите към другите възможности за депониране на строителни отпадъци“. Строителните отпадъци вече се извозват от общинската фирма към съседната община Бобошево, където има лицензирана площадка: „Ние вече спряхме да издаваме разрешение за депониране на строителни отпадъци на строителните фирми и насочваме всички натам“. Големият проблем за рекултивирането на огромната планина с отпадъци над село Изгрев обаче остава: „Нереалистично е да се говори, че общината с някакъв собствен ресурс ще може тази планина, трупана години наред, да бъде премахната“.БНР

Свързани новини

Дете пострада при катастрофа в Кресна

vesito

Повече от 1300 нарушения са констатирани от Дирекция „Инспекция по труда“ в Благоевград през октомври

vesito

Село Зелен дол днес с нарушено водоподаване

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.