Кметът Методи Байкушев предлага отпадане на таксата за предоставяне на контейнери и извозване на строителни отпадъци

Без такса за предоставяне на контейнер за строителни отпадъци и извозването им за физически лица от октомври т.г. Това предлага кметът на Благоевград – Методи Байкушев.   Предложението за отпадане на таксата от 54 лв. за контейнер и извозване от ОП „Чистота – Благоевград“ за домакинствата на територията на общината е публикувано за обществено обсъждане на сайта на община Благоевград тук .

Заявката на контейнер за строителни отпадъци и извозването им ще бъде напълно безплатна, като единственото, което гражданите трябва да предоставят, е да поръчате услугата на тел.: 0896831664 или 0894485351 . По-малки количества строителни отпадъци от хората ще могат да се поставят в чувал и да се оставят до контейнер за битов отпадък, като уведомяват предварително ОП „Чистота“ на посочените телефони. Остава ангажиментът на юридическите лица  да сключи договор с лицензиран оператор на площадка/депо за строителни отпадъци по чл. 35 от ЗУО.

Според тази промяна в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите на територията на общината и отпадането на таксата ще се създаде удобство на гражданите и намаляване на нерегламентираното и незаконно изхвърляне на строителни отпадъци, и на плащане за почистването им от общинското предприятие „Чистота“. Това ще подобри чистотата на околната среда, а гражданите на Благоевград и малките населени места ще са мотивирани да използват услугите на ОП „Чистота“. През юни т.г. с цел предотвратяване на екологична криза кметският екип затвори действащото от години незаконно сметище в село Изгрев и подписа договор за извозване на строителни отпадъци на лицензираната за целта площадка в община Бобошево.

Това реши дългогодишният проблем в с. Изгрев с преминаващите тежки камиони, които рушаха улиците, замърсяват въздуха и създават опасност за живота и здравето на живущите в селото. Въпреки това, проблемът с нерегламентирани сметища на територията на последната община остава, а справката на ОП „Чистота – Благоевград“ за месеци показва, че разходите за почистване на това им се увеличават. След изтичане на 30-дневния срок за обществено обсъждане, предложението на кмета Методи Байкушев ще бъде предложено за гласуване от ОбС – Благоевград през септември.

Предложения и становища по проект на Наредба за изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград, които могат да бъдат представени в Центъра за услуги и информация на гражданите при Община Благоевград на адрес- гр. Благоевград, пл. Георги Измирлиев № 1, партер, както и на следващия електронен адрес: [email protected] .

Свързани новини

Община Благоевград подобрява въздуха в областния център с озеленяване на калните петна в кварталите

vesito

Край на сагата! Бизнесът се отказва, кочинки няма да има! Благоевградски адвокат с гневно писмо до Томов: Не е време за кебапчета и пиянски сбирки!

vesito

За пример: Жители на благоевградския кв. „Струмско“ облагородиха площадка

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.