Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски

Във връзка с фейсбук публикация на г-н Георги Чорбаджийски и запитвания от граждани и медии, уточнявам следното:

Община Благоевград стриктно спазва изискванията за прозрачност и публичност. Именно заради това коректно отговорихме на искането на г-н Чорбаджийски да му предоставим информация за сключените договори за периода от 01.01.2023 г. до 30.04.2024 г. По-голямата част от този период обхваща предходния мандат.

Г-н Чорбаджийски много добре знае, а ако не знае, има кого да попита, че по-голямата част от тези договори са подписани от предходното ръководство през 2023 г. Огромната част от тях пък към момента изобщо не са действащи, защото са били за определена работа или срок, изпълнени са и по тях дължимите суми са разплатени.
Немалка част от дължимите суми бяхме принудени да платим в новия мандат, тъй като бяха просрочени и общината беше заплашена от завеждане на съдебни дела. Такъв например е договорът за подготовка на документация за учредяване на дружество за експлоатация на Анаеробната инсталация, който е сключен и изпълнен преди встъпването ми в длъжност и към който момент в общината нямаше отдел „Екология“ (той бе създаден през 2024 г.).

Повечето от останалите договори на висока стойност, са финансирани по европейски проекти, подадени и подписани за дейности, заложени в тях от предишното ръководство. По тези европейски проекти изрично е предвидено използване на външна техническа помощ под формата на консултации с експерти в съответната област. Тези консултации се финансират от съответната европейска програма и не се плащат от местните приходи на общината (тоест – Благоевград получава ползи, но не харчи нито стотинка от парите на благоевградчани).
Не твърдя, че проектите, за подготовката на които е ползвана техническа помощ, са лоши, нито че експертните консултантски услуги не са били необходими. Такъв е примерът с договора на най-висока стойност – „Техническа помощ за инвестиции в Зоопарк в Благоевград“. Финансирането за този проект е изцяло за сметка на Програма „Околна среда“ и е спечелено в предишния мандат. По време на публично проведеното обществено обсъждане на 29.05.2024 г. за избор на концепция, по която да работи избраният консултант, лично обявих подробностите по този договор. Пълен запис от общественото обсъждане се намира и в момента в YouTube канала на община Благоевград и всеки може да се увери в това. Информацията е разгласявана многократно и от пресцентъра на община Благоевград и към момента се намира на сайта на общината. И още – договорът е сключен след провеждане на обществена поръчка, като информацията за него е публикувана в централизираната система за обществената поръчки, която е публична.

Що касае останалите консултантски договори, сключени след встъпването ми в длъжност, практика е при липса на капацитет да се наемат консултанти по важни за общината проекти, дейности и казуси. Това става по преценка на кмета и той носи отговорност за това дали средствата се разходват целесъобразно. Едва ли има община в света, която не ползва консултанти, независимо от наличието на администрация. Това не дава основание честните хора в администрацията да бъдат наричани „хрантутници“.

По отношение на договорите за консултантски услуги на часова ставка размер на 120 лв. за час, уточнявам следното: Общината ползва водещи в страната експерти в областта за устройство на територията и вещно право с оглед множеството сложни казуси в тази връзка и пълното безхаберие, проявявано до момента към устройственото планиране и общинската собственост. Именно в резултат на това Благоевград стана печален шампион по презастрояване, глупави „китайски квартали“ и брой изменения на общия устройствен план на принципа „Имотче-ПУПче“.
Нещо повече, общината е изключително изостанала в актуването и в защитата на своята собственост, като е затънала в имотни дела, които до момента обичайно губи, за което плаща и огромни разноски на насрещните страни. Благоевград е и на едно от първите места по заверки на молби-декларации за придобиване на имоти по давностно владение. Това също е добре известно на г-н Чорбаджийски по разбираеми причини.
Разочароваща и очевидно манипулативна е спекулацията на г-н Чорбаджийски, че на тези консултанти са платени 200 000 лв. Нормална и често използвана уговорка с такъв тип консултанти е да се заплаща на отработен час. Разбира се, те се ползват само при нужда и за конкретна консултация. Тази информация е добре известна на г-н Чорбаджийски като опитен адвокат. Конкретно, на консултанта по един от договорите все още не е възлагана работа и съответно нищо не му е плащано, а на консултантите по другия договор са платени общо 5 280 лв. с ДДС за първите 6 месеца на годината.

Именно това са и консултантите, които неколкократно обявих публично, че общината ползва във връзка с регулацията на последните останали незастроени имоти срещу кампуса на АУБ с цел предпазване на това пространство от неразумно застрояване по модела от последните 30 години, който буквално задуши града ни. Част от тези имоти са собственост на лице, на което адвокат е именно адв. Чорбаджийски.
В заключение, посочвам, че всеки опитен адвокат може да скалъпи манипулативна история от отделни факти, извадени от контекст. Това обаче не е коректно от чисто човешка гледна точка.
И съвсем накрая, за г-н Чорбаджийски уточнявам, че нямам тролове и твърдението за обратното представлява клевета.

Ето и публикацията на адвокат Георги Чорбаджийски в социалната мрежа Фейсбук:

Уважаеми съграждани, бих желал да ви запозная с някои любопитни факти, за това как се харчат общински /публични/ средства в особено големи размери. С любезното съдействие на Община Благоевград, ми бяха предоставени данни за една липсваща в отчета на Кмета и спестена незнайно защо информация за това как се харчат общински пари за външни консултанти и експерти. Трябва да знаете, че към 30.06.2024 год., Община Благоевград има сключени договори с външни консултанти за сумата от 570 000 / петстотин и седемдесет хиляди лева/. Отделно от това има сключени и няколко договора за почасово правно обслужване в размер на 120 лв за час. Като прибавим и тази сума, ще разберем, че общината харчи близо 700 000 / седемстотин хиляди / лв., от нашите пари за външни консултанти. В това няма нищо лошо, особено ако консултантите си вършат работата, за която са наети. НО! На фона на тази немалка сума се оформят няколко въпроса, на които не мога да намеря отговор:
– Защо Община Благоевград е подписала едногодишни договори с 4 инженери, подпомагащи дейността на отдел ИПКС, всеки един с месечна заплата от 500 лв., , при наличието на цяла дирекция Инвестиционна дейност, ръководена от новоназначен без конкурс директор?
– Защо община Благоевград е наела 7 консултанти по европроекти, с месечни възнаграждения от 2000 до 8000 лв., при наличие на дирекция Европейски проекти и програми?
– Защо община Благоевград е подписала договор с Консултант–ПР-експерт за консултации и управление на информацията, свързана с публичния имидж на Община Благоевград и допринасящ за поддържане на добрата комуникация с гражданите и организациите – с месечна заплата от 4000 лв., едногодишен договор, при все че Кметът се къпе в народната любов?;
– Защо Община Благоевград е наела 2 консултанти със заплащане по 120 лв. на час /за 1 година/ за предоставяне на писмени и устни правни съвети и консултации по вещно право, устройство на територията, кадастъра, земеделските земи и гори и в областта на обществените поръчки, при назначени 13 щатни бройки юрисконсулти в два отдела „Правно-нормативно обслужване“ и „Обществени поръчки“, да не забравяме и Кметът който също е юрист?
– Защо община Благоевград е сключила договор с Консултант за скромната сума от 146 000 лв. за разработване на документи и техническо задание по проект „Техническа помощ за инвестиции в Зоопарк Благоевград“, при наличието на 200 общински служители?
– Защо община Благоевград е сключила договор с Консултант за сумата от 119 760,00 лв., за Консултации, свързани с подготовката на проекти, подкрепени от Европейските структурни и инвестиционни фондове, Норвежкия финансов механизъм, програмите за териториално сътрудничество, Националния план за възстановяване и устойчивост и други източници на финансиране от Рамково споразумение, при наличието на цял отдел „Евро интеграция“?
– Защо община Благоевград е сключила договор с Консултант за сумата от 35 940 лв. – За Услуги и дейности свързани с: подпомагане на Община Благоевград при подготовката на необходимата документация за учредяване на ново търговско дружество; съдействие при структуриране на новото дружество за третиране на отпадъците, експлоатация и поддръжка на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци; при наличието на отдели Екология и отдел Правен в Община Благоевград, всеки с численост повече от 10 човека ?
– Ако това е така, защо хрантутим армия от 200 човека общински служители, които според общинското ръководство не разполагат с необходимите знания и умения да вършат работата, за която са наети. Не е ли по -добре да „закрием“ общината.
– И следващият път, когато Кметът Ви каже, че общината няма пари и трябва да теглим поредния многомилионен кредит или за пореден път да вдигне данъците – не му вярвайте, защото истината е друга.
P. S
Само моля, троловете на кмета да не започват с темата за съпругата ми. Тази плоча вече се изтърка

Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски
Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски
Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски
Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски
Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски
Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски
Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски
Кметът Методи Байкушев отговори на фейсбук публикация на адвокат Георги Чорбаджийски

Свързани новини

Почина главният редактор на „24 часа“

vesito

Сандански търси най-доброто есе на тема “Моят род, моето родно място“

vesito

Награди за заслужили спортисти на Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.