Агенцията по храните със засилен контрол в търговски обекти преди Великден.
Инспекторите започнаха проверки за произхода на агнешкото месо и яйцата, чието търсене нараства в пъти. Търговците прогнозират и скок в цените. Рекорди са възможни по зеленчуковите пазари, където зелената салата, краставиците и доматите всяка седмица поскъпват, информира bTV.
Tърговците в Ямбол очакват повече оборот предпразнично, но и скок в цените на зеленчуковите борси. Това ще увеличи крайната цена на пазара поне с 20 %, така че вероятно преди празниците ще купуваме по-скъпи зеленчуци и плодове. Цената на агнешкото месо няма да се промени, обещават търговците. Сметките показват, че ни трябват поне 100 лева, за да спазим традицията – агнешко, салата, яйца и козунак. Дните преди Великден са време за проучване – колко ще ни струва празникът. Така срещаме Слава и кучето Вихра.
„Малко така, да, на разузнаване… Агнешкото е много скъпо. После трябва гладни да стоим, ама не може, човек трябва да се приготви за празника“, казва Слава Димитрова, пенсионер. Като пенсионер Слава ще получи 50 лева добавка за Великден и пресмята докъде ще стигнат, ако килограм агнешко е 25 лева.
„Не стигат 50, стотина горе-долу. Два килограма нищо не е, поне три, и другите неща, салати, това-онова“, казва още тя.
„Сега идват хората на оглед, гледат цените. Агнешкото – 23 лева плешката, 25 лева бут, при нас няма увеличение. На всички им се вижда скъпо, на хората им се вижда скъпо“, коментира Ваня, търговец на месо.

Според търговци цената на агнешкото от години е без промяна, но в различните магазини го откриваме от 25 до 30 лева на килограм.
„По 3-4 кг горе-долу, карантийка си вземат кило и половина – две, главички, като всяка година. Всеки чака последния момент, иска да го вземе в петък и да го направи в неделя“, казва Николай Грудев, собственик на магазин за месо. Инспектори от Областната агенция по храните ще работят и в празничните дни, за да проверят всички обекти, които продават месо и яйца.
„Да бъде с печати, да бъде придружено с търговски документ за произход и годност“, обяснява д-р Иванка Дякова, инспектор ОДБХ –Ямбол.
„Да бъде бледорозово, да няма признаци на развала“, допълва д-р Димитър Димитров, ОДБХ – Ямбол. След агнешкото е ред на козунаците, които са от 4 до 20 лева, според грамажа и съставките. В тази фурна цената е твърдо пет лева, търсенето е голямо и дори правят списъци.
„Още отсега са започнали, преди няколко дни народ, народ, за козунаци. Тук може да бъде пълно с козунаци и докрая да няма нито един“, казва Димитринка Иванова, продавач. По празниците ще ядем по-скъпа салата, защото цените на едро ще скочат, прогнозират търговците на пазара. Уверяват ни, че тяхната надценка е 20 % . Сега на пазара зелената салата е от 1,20 до 1,50 лв., краставиците са от 2,50 до 5 лева. И така, до празниците имаме още две седмици, в които да решим какво да купим и от какво ще се лишим.