Заря в Мурсалево разгневи съборяни: Събират дарения, а харчат за фойерверки, и то при риск от пожари

С химна на България започна в събота двудневният традиционен Илинденски събор в кочериновското с. Мурсалево. Тази година той мина под знака на благотворителността – по инициатива на младата председателка на местното читалище „Просвета-1920“ Красимира Гешева до сцената бе поставена кутия за дарения, в която се събираха пари за смяна на дограмата на втория етаж, където е библиотеката. Надеждата на Краси и помощничката й Катето бе скромна – да се събере сума, достатъчна поне за един от прозорците.

Стотици жители на едно от най-младите села в общината, техни приятели от съседните селища и гастарбайтери, върнали се в Мурсалево специално за събора, се събраха около дългите маси, опънати на площада под ръководството на местния кмет Юри Ковачев. Скарата, домашните вкусотии и бирата бяха в изобилие. За доброто настроение в двата дни на събора се погрижиха оркестьр „Национал Бенд“ от македонския гр. Делчево, “Роял Бенд“ – гр. Благоевград, мъжката фолклорна група от Симитли „Веселие“ и др. Имаше хоротека, в която мурсалевци и гостите им демонстрираха уменията си в народните български хора, имаше още заря и много настроение.
Точно зарята обаче притесни някои от участниците в събора, още повече че същия ден във Вършец пиротехническо шоу запали покрива на кметството. Други пък си задаваха въпроса защо е необходимо да се харчат пари за заря, след като в същото време се събират средства за читалището.

„Спонсорът решава къде, на кого и какво да дари, един дарява за заря, друг за музика, трети да направи сцената да е красива, пети за читалище и така нататък“, бе краткият коментар на селския управник Юри Ковачев. По въпроса за опасността от зарята при тази суша бе категоричен, че опасност от случайно подпалване няма, тъй като периметърът на селския площад и тревните площи край него е много голям. Иначе случайна искра наистина би причинила сериозни щети, защото от 1 август ¾ от населението на Мурсалево, чиито домове се захранват от резервоар „Мазганица“, са на воден режим – част от тях имат вода само през деня, други – през нощта. Резервоарът е 180 кубика, а в петък в него бяха останали само 30 кубика вода. Самият Ковачев предупреди, че ако не завали, има вероятност водата да се пуска дори и само за по 2-3 часа на ден. /Струма бг

Свързани новини

Среща „Бизнесът за образованието“ обедини предприемачи и представители на обраазованието в Благоевград

vesito

Учителката по математика от Добринище Йорданка Бачева днес празнува 100-годишен юбилей

vesito

Община Сандански продължава третиране на обществените площи срещу комари

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.