Задържан е хакерът “Емил Кюлев”, пробил базата данни на държавни институции, банки и застрахователи

Задържан е хакерът „Емил Кюлев“. От съобщението на прокуратурата се разбира, че 21-годишният Теодор Илиев е привлечен като обвиняем и задържан. Той е проникнал в масивите на институции и фирми, копирал ги е и ги е използвал. Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари 2024 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа Теодор Ил., на 21 г., във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от м. март 2020 г. до м. януари 2024 г.

На 28.06.2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Национална следствена служба, съвместно със служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната. В хода на операция е установен и задържан – Теодор Ил., представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи. Спрямо Теодор Ил. са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс. Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели.

Действията по разследване на престъпната дейност на продължават. Прокурор от СГП ще поиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“. 19-годишният Тодор Илиев е хакерът с псевдоним Емил Кюлев, който през последните две години предлагаше данни на  хакнати държавни и финансови институции, както и частни компании. Кой е Теодор Илиев? През 2020 г. той твърдеше, че разполага с източени данни от МВР, Софийски Районен съд, Прокуратура на Р България, Народно събрание, „Български пощи“, Комисия по хазарта, национални медии и редица частни фирми. Авторът на престъплението предложи и достъп до данните срещу заплащане и съобщи, че приема плащания в криптовалута. Хакерът, който ползва името на застреляния преди години банкер Емил Кюлев обяви, че е използвал личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити. Стана ясно също, че е изнудвал и влиятелни бизнесмени. Прави неуспешен опит да изнудва публично Алексей Петров. В собствен сайт, където бяха качени файловете от базата данни и тарифите за тях, хакерът публикува записи от телефонни разговори с Петров. Алексей Петров, който е доцент по национална сигурност, и екипът на Тодор Тодоров проведоха частно разследване и стигнаха до извършителя. /Епицентър.Бг

Снимка: Архив

Свързани новини

ВАС реши: Изборът на ректора на ЮЗУ проф.Борислав Юруков е нелегитимен

vesito

Д-р Елина Смилкова: Андон Тодоров е готов да води битки в името на справедливостта

vesito

Времето днес, прогноза за сряда, 17 април

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.