Жители на Бело поле гневни: Селото се превърна в сметище,единствената активност на кмета е за събора на Голяма Богородица

Селото ни се превърна в истински барутарник и сметище. От една седмица няма кой да махне падналия в училище клон. Единствената активност, която се отчита, е за събора и всичко се върти и приключва с това“. Така жители на Бело поле изразиха недоволството си от състоянието на населеното място и действията или по-скоро бездействието на местния кмет, управляващ вече 6 мандата селото, Иван Стойчев.

„Откакто Иван Стойчев стана кмет през 2003 г., не е направил нито едно събрание, като изключим предизборните, за да изслуша и чуе проблемите на хората“, заяви един от дейните жители на селото и ръководител на сурвакарската група Антон Евтимов. Той подчерта и че Бело поле е единственото село без фоклорна група, а иначе идеята на кмета да направи детска градина и екопътека датират още от 2003 г., но така и не са реализирани. Недоволството на местните е породено от факта, че точно преди една седмица в двора на училището падна голям клон, който все още не е отстранен, а и не е сигурно доколко здрави са старите дървета и дали не представляват заплаха за живота и здравето на играещите на двора деца. Друга болна тема за белополчани е закритото през 2008 г. основно училище „Васил Левски“, което години наред пустее, руши се и е обект на вандалски атаки. А иначе се използва за склад и вътре се съхраняват посудата за събора, който се провежда на 15 август “ Голяма Богородица. Както „Струма“ писа, през май 2021 г. кметът даде ключовете за училището на деца, за да си играят вътре. В продължение на 5 дни и нощи група непълнолетни и малолетни вилняха в сградата, потрошиха мивки, прозорци, врати, изпиха ракията за събора… Жители на селото станаха свидетели как деца висят от прозорците на втория етаж, хвърлят от терасата книги, училищни документи, включително съдържащи личните данни на хора от Бело поле и Рилци, получили образование в училището. И тъй като подрастващите се бяха заели да „изчистят“ за кратко време двата контейнера, бяха напълнени с художествена и научна литература. Хубавото, ако изобщо имаше такова в създалата се абсурдна ситуация, бе, че все още има четящи деца, смятащи книгите за нещо свято. С помощта на родителите си те ровиха по кошовете и успяха да спасят емблематични творби като „Щастливият принц“ на Оскар Уайлд, „Приключенията на доктор Дулитъл“ и много произведения на български класици. А иначе с разрешението на кмета много книги бяха предадени за вторични суровини. Разразилият се вандализъм, съчетан с употребата на алкохол и дори организиран бой между момичета в една от вечерите, потресе белополци. След разразилия се скандал Ив. Стойчев взе ключовете и обеща, че в района на училището ще има видеонаблюдение и засилено полицейско присъствие, но, както се оказа, това остана само добро намерение.

Към днешна дата дворът на училището продължава да е любимо и общо взето единственото място за игра на децата в селото. Освен че ритат футбол, играят волейбол, деца пият бира, енергийни напитки и сутрин всичко е осеяно в празни шишета и боклуци, а падналият клон и тревата до колене допринасят за потресаващата картина. А темата за хигиената раздели жителите на две. Една част са категорични, че ако има видеонаблюдение, ще се види точно кои трошат и хвърлят боклуци и родителите им да бъдат глобени. Друга част обаче са категорични, че най-правилното решение е просто на двора да бъдат поставени 5-6 варела.

„Да, отпред има два контейнера, но какво пречи и тук на двора на бъдат поставени кошове“, повдигнаха въпроса майки, които също си припомниха обещанието на кмета за видеонаблюдние. В опит да бъде овладяно положението с разрастващата се мръсотия и купищата боклуци от края на месец юни за чистач на селото по програма на общината е назначен местният жител Георги. Той редовно обхожда района, но на другата сутрин положението си е все същото, а по този повод сподели, че не смогва да изчисти. Вчера репортер на „Струма“ стана свидел как мъжът мете улицата с подръчни средства, като си беше направил сам лопата от кофа за сирене. „Взех си един галон бира, пийнах си и ми дойде вдъхновението. Изрязах кофата за сирене, закрепих дръжката с лепило и тел“, разказа за проявената иновативност Георги, който сам си е измайсторил и количка. „Превозното средство“ е с три колела и две отделения – в едно чистачът си слага раницата и водата, а в другото вози боклуците. Във връзка с твърденията и коментарите на белополчани репортер на „Струма“ се срещна и разговаря вчера с Иван Стойчев. На въпроса защо вече 21 години, или откакто управлява селото, не е провел нито едно събрание, кметът заяви: „За какво да събирам хората, та аз правя събрания всеки ден. Който ми се обади, веднага идвам, отзовавам се. Проблемите на хората са и мои проблеми“.

По темата, че Бело поле е единственото село без фоклорна група, управникът заяви, че той не е читалище. „Да, знам за падналия клон. Не сме предприели действия, защото човекът с резачката си удари ръката. Там трябва да се действа много внимателно, да не стане така някой да се качи на стълба и да падне. Може би ще се наложи и използването на вишка, такава ще има другата седмица, за да се монтира осветлението за събора“, обясни кметът и подчерта, че в района и не само не е косено, тъй като тримерът се развалил, но вече е закупен нов. Иван Стойчев увери, че въпросът с видеонаблюдението е на дневен ред и днес 30.07. ще има среща с кмета на Благоевград точно по този въпрос, както и за идеята първият етаж на училището да се превърне в детска градина или за занимания на деца от подготвителна група. Що са касае до боклуците управникът бе категоричен, че това е въпрос на самосъзнание и възпитание. Той разказа, че на двора бил поставен кош, но децата го взривили с пиратки. „Щом такова е искането, още утре ще поставим варели в двора на училището“, категоричен бе кметът и опроверга твърденията, че на назначения за чистач Георги не са осигурени нито метла, нито лопата. „Има си всичко, просто сам си е удължил дръжката на метлата, за да не се навежда“, изрази мнение Ив. Стойчев и подчерта, че плаща от собствените си пари на още двама души, за да чистят селото. Също така кметът държеше да подчертае, че дава лични средства за закупуването и подмяна на счупени пейки в училищния двор, разбиваната на няколко пъти врата, прозорци към мазето. В хода на разговора стана ясно, че намерението на кмета е в скоро време от към ул „Черковна“ да бъде поставена ограда на двора. А иначе преди събора ще бъдат изкърпени дупки по някои от улиците. Както е известно, Бело поле е своеобразен рекордьор и спокойно може да кандидатства за община с регистрираните хиляди жители с двойно гражданство. По въпроса за македонците кметът заяви: “ Македонците са 10 000, като към 4-5 хил. ще бъдат дерегистрирани. Не виждам защо тази тема е „трън в очите“ на хората, при положение че жители с двойно гражданство има регистрирани в и Логожаж, и в Селище… навсякъде“, каза Ив. Стойчев и уточни, че регистрирането на такива граждани по никакъв начин не оказвало влияние на данъците и такса смет. Видимо ядосан, Иван Стойчев държеше да разбера и кои са хората, изразяващи недоволство и повдигнали въпросите за селото. В заключение управникът отправи съвет да се търси информация от самия него, а не от хората. Малко по-късно вчера кметът Стойчев съобщи, че е намерил човек, който веднага, по думите му, още същия ден “ вчера, ще завари един от счупените фитнес уреди в училищния двор, а също така и че падналият в училищния двор клон ще бъде нарязан и отстранен./Струма бг

Свързани новини

Община Сандански продължава третирането на обществените площи срещу комари

vesito

Община Разлог подкрепя благотворителната кауза на онлайн платформата за дарения на употребявани вещи

vesito

Арестуваха баща и син за побоя над шофьора на автобус

vesito

1 коментар

Иванова 01.08.2024 18:31 at 18:31

Това са пълни глупости! Някой цели да опетни името на г-н Стойчев. Тези твърдения не отговарят на истината. Кметът винаги се отзовава на обажданията на жителите и се опитва да разреши всеки проблем, за който е информиран. Той е от малкото хора в селото, като се опитва да осигури доходи на безработни лица, вкл. и заплаща комуналните им сметки с лични средства. Защитава децата, защото има хора от селището, които искат да ги бият и не спират да ги нападат. Той е човек, който умее да изслушва и да контактува с всеки един.

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.