Евакуация, изпепелени къщи и пламъци: Югозападна България е в капана на огнената стихия

Евакуация, изпепелени къщи и пламъци – Югозападна България е в капана на огнената стихия. Пламнаха къщи в село Сенокос край Симитли. Огънят изпепели четири постройки, но за щастие няма пострадали хора. Евакуирани са трима души. Гори и друго голямо огнище – в Малешевска планина край Струмяни, заради който над 100 души бяха евакуирани преди дни. Продължава борбата с огъня и в планината Славянка до гръцката граница. Това предаде NOVA

Затваряйте прозорците! Червен код за замърсяване на въздуха в Пловдив

Екипи на пожарните и доброволци цяла нощ гасиха пламъците край Сенокос. Сигнал за пожара е подаден около 18:30 ч. в четвъртък. Огънят е тръгнал от една от махалите на селото. Надеждите за екипите са двата шведски самолети, които и в четвъртък участваха в гасенето на огъня.

„Над 70 души са на терен. Под ръководството на експертите от пожарната се гаси ръчно и наземно. Активни са и пожарите в Микрево и Славянка. В Славянка имаме 40 служители и автомобили. И там също се гаси ръчно и не очакваме днес да се изпрати въздушна техника. В Микрево положението също не е добро. Имаме 35 души на терен. Правят се просеки и се опитваме да овладеем пламъците”, каза в ефира на „Здравей, България” зам.-директорът на ЮЗДП инж. Ваня Каменова.

„Ситуацията изглежда сложна, пожарът е активен, но е низов към момента – може би, благодарение на нощните температури и ниското атмосферно налягане, което е свалило пожара долу ниско. Лошото е, че теренът е пресечен, което не дава възможност да вкараме верижна техника, за да се направят просеки. Към момента пожарът не е локализиран. Хубавото е, че се разпространява нагоре към билото, далеч от населените места“ , коментира областният управител на Благоевград Георги Динев.

Евакуираните жители от село Сенокос със страх се прибраха, за да видят какво е останало от домовете им. „Щетите са си щети. Да сме живи и здрави, да не се ядосват децата за нас”, споделя Юлия Лазарова. Тя живее на метри от мястото, където пламва огънят. Разказва, че в ужаса на евакуацията успява да вземе само лекарствата си. „Имаше вятър. Всичко стана за секунди. Ако не бяха дошли от горското с тяхната цистерна – всичко щеше да пламне”, разказва жената.  И докато семейството на Юлия продължава да спасява дома си, нагоре в планината огнеборци, горски служители и доброволци заедно се борят пламъците. На другия фронт – продължава и борбата с пламъците над село Микрево в планината Славянка. В помощ на огнеборците дойдоха десетки доброволци. „Там ще работят двата самолета от Кралство Швеция, както и хеликоптерите на отбраната. Няма опасност за населените места и за гражданите. Температурите са високи, теренът е тежък”, подчерта вътрешният министър Калин Стоянов.

Край Пловдив – гори сметището в Цалапица. Заради завишени нива на фини прахови частици, управата на града предупреди пловдивчани да носят маски. Градът под тепетата се събуди обгазен. Димна завеса покри целия град. Много жители се оплакаха, че от пушекът, който се носи са получили парене в очите и гърлото. Измервателните станции на екоинспекцията отчетоха опасно замърсяване на въздуха и малко след 8 часа здравната инспекция издаде препоръки към гражданите

„Фирмата, която стопанисва сметището, е допуснала пропуски при депонирането на отпадъците и това сега затруднява дейността на пожарникарите”, обясни директорът на РЗИ- Пловдив
д-р Аргир Аргиров.

„През нощта пожарът е обхванал нови огнища в периметъра си, но с помощта на булдозери е бил овладян и ограничен”, подчерта зам.-директорът на РД ПБЗНС- Пловдив главен инспектор Димитър Бришимов. Започна запръстяване на горящия слой на сметището. На терен са 10 тежки машини като очакването на пожарникарите е огнището да бъде локализирано в рамките на деня и окончателно потушено.

4000 декара обхвана огънят на полигона „Корен“ край Хасково, който пламна след стрелби по време на военно учение. По време на тренировки на бойни самолети в четвъртък един от тях е пропуснал мишената и е уцелил близка до селото гора. На място работят шест пожарни екипа, а военните проправят пътища с тежка техника. Няма пряка опасност за населените места – селата Елена, Криво поле, Момино, Динево, Корен и Любеново.

„Можем да кажем, че към момента пожарът е ограничен. Правят се просеки и огнеборци го охраняват по периметъра. На място има 9 пожарни екипа, около 40 военнослужещи и хеликоптер, който помага за потушаването на пламъците. Няма опасност за хората“, каза директорът на пожарната в Хасково Митко Чакалов.

„Няма опасност за населените места, хората и животните. Подготвили сме водоноски като превантивна мярка, за да може да реагираме своевременно. Огънят е на около половин километър от най-близкото село“, подчерта и кметът на Община Хасково Станислав Дечев.

Източник: NOVA 

Свързани новини

Мъж загина при зверска катастрофа с ТИР на пътя Краище-Якоруда

vesito

Възрастни се биха в Банско, пострада дете във въргала

vesito

Сирени ще прозвучат в цялата страна в памет на Ботев и загиналите за свободата на България

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.