До 10% ръст в цените на храните до края на годината, прогнозират експерти

До 10% ръст в цените на храните до края на годината, прогнозират експерти. Тенденцията на значително поскъпване през последните месеци обаче се забавя заради свитото потребление и конкурентния пазар. Като неблагоприятен фактор на пазара действат високите цени на тока и горивата, съобщава БНР.

Според допитване, проведено от консултантска фирма, масово в личния си опит хората усещат повишение на цените – 97% от анкетираните на възраст от 18 до 64 години са усетили поскъпването, най-много при храните, горивата и разходите за отопление.

Всички се притесняват от продължаващото повишаване на цените да растат. При значителен ръст – 78% от участвалите в допитването ще ограничат потреблението си от стоки, които не са от първа необходимост, ще купуват по-малки количества или ще отложат по-големи покупки.

Потребителите изчисляват ефекта от поскъпването на храните върху домакинските бюджети средно между 20 и 25 процента през последната година и хората се насочват да пазаруват основно, когато има промоция.

„Усещането на потребителите за поскъпването на храните значително се разминава с експертния анализ, който сочи най-голям ръст през последната година за олиото с 32 процента и птичето месо с 20 на сто. Сиренето е поскъпнало с 12 процента, а кашкавалът с 10“, казва Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Към 1 ноември сме давали миналата година 74 лева на тези 27 продукта, закупени по единица. Т.е. кило захар, кило брашно, кило олио, кило месо, а към момента даваме 80 лева, тоест имаме 8 лева разлика в потребителската кошница“, обясни той.

Свързани новини

Орановската 51-ва ловна дружинка на Симитли откри официално ловен сезон 2021 г. с три попадения

vesito

Героите, спасили живеещите в изгорелия блок в Благоевград

vesito

РЗИ Благоевград: Има огнище от 60 положителни лица от шивашки цех в Разлог

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.