Димитър Димитров, „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“ по БНТ: Гласувайте с номер 20 за Зелена България в суверенна Европа

Водачът на листата за народни представители във Варна и кандидат за евродепутат Димитър Димитров взе участие в предизборен диспут по БНТ 2.

Той посочи, че има Парламент, но няма Държава. Категорично сме за Европа на Нациите – икономически и политически съюз на суверенни държави, равнопоставени, а не Европа в която България да е третирана като крайно беден квартал!

По позицията на еврото той посочи, че докато не се вземе решение Европа държава ли ще става или съюз по добре да си запазим българския ЛЕВ, защото той е гарант за суверенността.

За Шенген позицията ни е, че това което се случи е подигравка – половин Шенген, нещо като „Малко съм позабременяла“.

По темата за земеделието и търговията Димитров уточни, че са дискриминационни към страните от така наречения Източен блок. И това е още от времето на г-жа Меглена Кунева, на която тогава и излезе прякора г-жа YES, която с лекота и съгласие подписа ниските квоти и те са си така и до днес. Други държави, например Полша, отказаха да подпишат докато не си договорят по-добри условия и квотите им бяха увеличени. Субсидиите ни също са ниски спрямо в държавите на Запад. Твърдо против сме за вноса и/или производство на продукти с ГМО. Търговската политика смятаме за НЕРАВНОСТОЙНА!

По темата за енергийната независимост и климатичните промени Димитров сподели позицията и стратегията на Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, а както сподели, че климатичните катаклизми вече са факт. Всяка следваща година ще става все по-топла и по-топла.

Ние сме на път към потенциален колапс на природни и социално-икономически системи и свят с непоносима жега, наводнения, пожари, глад, миграция и недостиг на прясна вода (пример Испания).

Продължителните периоди на горещина над 40°C са извън поносимото ниво за много форми на живот.

Застрашени от изчезване ще бъдат не само хората, но и повечето бозайници, както и растенията, които са изложени на високи температури за дълго време.

Затова ние сме за регионална глобализация. Трябва да се осъзнае силата на ролята на общините. 

Кметовете трябва да започнат да гледат напред не само за четири години, а много по напред в бъдещето. Климатичните промени настъпват много по-бързо от предполаганото от учените и затова е необходимо с по-бързи темпове усилията да се насочат към инсталиране на повече мощности за чиста енергия благодарение на които ще се намали парниковия ефект.

За съжаление политическите турбуленции, които наблюдаваме в страната от близо четири години, водят до огромни забавяния в държавната политика за развитието на зелената икономика, затова ние от Зелените разработваме стратегията, че трябва да обърнем процеса.

Идеята ни е, че трябва да се тръгне от долу – нагоре, т.е. всяка община да започне сама да организира енергийната си независимост, а не да чака решения на правителствено ниво. Практиката ни до тук показва, че това никак не е трудно. А ролята на ЕС според нас е да се подготвят проекти, които всяка една, дори и малка, община да може да кандидатства за финансиране директно в Брюксел.

ТЯ ВКЛЮЧВА

Инсталиране на слънчеви панели на покривите на общинските сгради за собствена консумация плюс монтиране на батерии, подмяна на котлите на общинските сгради с такива с ко генератори (преди няколко дни в ЕС бе приет закон който вече е обнародван, че това трябва да се случи до 2030 г. на всички сгради).

Подмяна на автобусите с електрически и стремеж към намаляване на цената на билетчето.

Изграждане на общински слънчеви ферми с цел безплатно зареждане на електробусите и изграждане на инфраструктура със зарядни станции, с идеята да стават безплатни (днес и министър Гвоздейков заяви, че започва процедура по оперативна програма транспорт за ударно изграждане на зарядни станции за 92 млн. лв. до края на годината). 

Закупуване на общински автомобили – само електрически

А последния етап за пълна енергийна независимост, до който неминуемо ще се стигне ако бъдат изпълнени тези дейности е всяка община или общност (кооператив пример Габрово) да си изгради собствена електропреносна мрежа (пример Дания).

Обследване на видовете отпадъци на две – три общини и обема им и изграждане на сепариращи инсталации плюс метан холдър и когенератор, като общинско предприятие, което след изчерпване на необходимите за общината мощности енергията може да се продава и да се генерират печалби за общината.

Т.е. енергийната ефективност трябва да бъде поставена на първо място и общините трябва да променят начина си на мислене и не да чакат държавата, а да си подготвят проекти, да ги подават. А евродепуатите ни ще се борят да може равнопоставено и Български общини да подават проекти за чиста енергия директно в Брюксел.

Мислим за използване на десалинирана (обезсолена) морска и дъждовна вода за поливни и промишлени нужди, изграждане на домашни системи за използване на дъждовна вода за тоалетното казанче и пестене на чистата питейна вода.

Южна Испания вече е пустиня. Там това лято има недостиг на питейна вода. Правителството забрани пълненето на басейни, поливането, автомивките и др. да използват питейна вода! Инвестираха в инсталации, с които вече обезсоляват морската вода.

По въпроса за сигурността в ЕС Димитров заяви, че позицията на партия на ЗЕЛЕНИТЕ е, че ЕС не може да говори за сигурност след като няма собствени въоръжени сили.

ВИДЕО Предизборен диспут от студиото на БНТ 2 във Варна за изборите за Европейски парламент на 9 юни 2024 г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Свързани новини

ГЕРБ-Благоевград подреди листата за депутати

vesito

Предсрочните парламентарни избори ще са на 13 или 20 октомври

vesito

Огромен скандал! Арестуваха с наркотици общински съветник от ДБ

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.