Депутати от Пиринско искат обезщетения за градушката в Гърменско

Народните представители на ДПС от Благоевградска област – Ахмед Вранчев, Ибраим Зайденов и Фатима Йълдъс изпратиха писмо до министъра на земеделието и храните Георги Тахов с искане за обезщетяване на земеделските стопани в община Гърмен. То е подписано и от колежката им Атидже Вели.

Днес от 11:00 часа в читалището на село Гърмен се организира среща със земеделските производители с министър Тахов, който ще даде указания за начина по който ще бъдат обезщететени пострадалите. Вчера в Гърменско падна опустошителна градушка, която нанесе големи щети на земеделските култури в региона. Заради това депутатите отправиха въпроса за спешно обезщетяване на земеделските стопани. При описването на щетите от комисия от експерти е установено, че са засегнати около 800 декара тютюн, около 2200 декара царевица и около 500 декара зеленчуци най-вече в селата Гърмен, Рибново и Дебрен.

Народните представители изтъкват, че в бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ има предвидени средства за изплащане на помощи на земеделски стопани, пострадали от природни бедствия. Те искат спешни действия от земеделския министър, тъй като обезщетения ще могат да получат само регистрирани земеделски производители, които са едва около 10 в района, а засегнатите са стотици. От години в Рибново не помнят толкова жестока буря. Масово градините са съсипани, стъблата на тютюна, на доматите, на картофите са изпочупени. Хората не виждат никакъв шанс за реколта тази година. Производителите пресмятат, че при първите няколко бранета реколта от тютюн няма да има. И те се надяват държавата да им помогне.

Свързани новини

В Разлог откриха фотоизложба по повод празника на хижа Яворов

vesito

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на област Благоевград, обслужвана от „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, за периода 21.09-25.09.2020 г.

vesito

Кметът на община Сандански, новоизбраните общински съветници и кметове на кметства полагат клетва на 10 ноември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.