Ден за размисъл е

Политическата агитация е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя, предаде БНР. Предизборната кампания приключи в полунощ. До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма до обявяването на края на изборния ден на територията на страната, според Изборния кодекс. В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата. Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината.

Днес се оборудват и помещенията за гласуване със всичко необходимо – бюлетини, машини, избирателни списъци, паравани, материали в помощ на избирателите. Членовете на секционни комисии получават по график материалите . В над 9 хиляди и 300 от секциите у нас ще има и машина за гласуване, която се инсталира от техници на фирмата Сиела Норма. Машините се тестват. Ако се появи проблем с устройствата, който не може да бъде отстранен, се уведомява ЦИК. Тя ще вземе решение, че в съответната секция гласуването ще е само с хартиени бюлетини. Машините за гласуване са под постоянна полицейска охрана от изнасянето им от склада до инсталирането и запечатването на секциите, като и след това те се охраняват от органите на МВР.

Свързани новини

Бунт на Позитано 20, младежите искат оставката на Корнелия Нинова

vesito

Брутална наглост в най-тежкия момент в историята на Царево! Паркинг заработи насред бедствието, таксува с по 3 лева на час (ВИДЕО)

vesito

Обединен военен флот на България, Турция и Румъния може да спре Русия в Черно море

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.