Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков е роден през 1996 г. в София. Завършил е Езикова гимназия „Дорис Тенеди“. Придобива диплома за висше образование в Нов български университет със специалност „Политика и общество“. Завършва магистратура „Енергийни пазари и услуги“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Експерт към Комисията по децата, младежта и спорта на Столичния общински. Владее английски и гръцки езици. Членува в БСП от 2015 г., като е изпълнявал длъжностите на председател на МО в БСП-София и международен секретар на организацията на национално ниво. През месец май 2022 г. е избран за председател на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП. Ведната след изборите, на които БСП взе едва 151 хил. гласа – на 10 юни, от Младежката организация поискаха оставката на лидера Корнелия Нинова, като спуснаха огромен транспарант с надпис „Оставка“ на фасадата на „Позитано“ 20.

– Как си представяте бъдещето на БСП, г-н Вълков?

– С нов лидер, който може да обединява както лявото, така и членската маса в БСП, защото е публично известно, че членската маса в БСП е разцепена – има различни лагери. Едни са обявявани за вътрешна опозиция, други – за управляващи, което е абсолютно недопустимо в една партия. Трябва диалогичен лидер, който да събере всички страни на една маса и да тръгнем заедно напред.

– Какъв трябва да е този лидер? Вие ще се кандидатирате ли?

– Аз няма да се кандидатирам. Има различни хора, които най-вероятно ще се кандидатират. За момента уставът казва, че трябва един от заместник-председателите да бъде временно изпълняващ длъжността. Той ще остане за няколко месеца и ще проведе пълен цикъл отчети и избори, който ще завърши с избора на нов председател. По вътрешните канали се въртят различни имена като възможно кандидати, името на Георги Свиленски се върти.

– Кои са другите имена, които се въртят по вътрешните канали?

– Най-различни са, дори моето име се спряга. Но аз съм на „крехка възраст“ за председател на партията – на 27 години съм.

– Какво е отношението Ви към напусналите БСП и към Ваня Григорова? Може ли сред тези хора да се търси новият лидер?

– Не мисля, че новият лидер на БСП трябва да бъде външен за БСП. Въпросът е новият лидер да дойде от БСП и да обедини всички леви формати и най-вече – левите гласоподаватели. Защото и Ваня Григорова има своите поддръжници, но видяхме колко гласа събра, когато бе кандидат за кмет на София от коалиция БСП и колко взе сега, когато беше сама. Изводът от това е, че лявото трябва да се обедини и заедно да отидем на избори, защото щом сме на 1% от спечелването на столицата, значи има бъдеще в обединяването на лявото. Въпрос на разговори е как да стане тях. Всеки един от лидерите трябва да направи крачка назад и да прояви диалогичност. Това е важно не само за БСП, важно е за България. Важно е в България да има силна лява партия.

– Има ли търгаши в БСП? Цитирам Корнелия Нинова и вчерашното й обръщение към членовете на партията.

– Аз не съм видял търгаши в БСП. Корнелия Нинова използва този термин от отдавна. Но тя е председател благодарение и на Кирил Добрев, и Георги Гергов – хората, които обвинява, че са търгаши. По нейната логика излиза, че щом те са търгаши, тя е изтъргувала с тях лидерския си пост. Но аз не мисля така. Трябва да се обединим, да спрем да се обвиняваме, защото иначе няма как да се върнем в първите редици на политическата система. Когато БСП е била обединена, когато в нея е имало всякакви хора, тогава тя е печелила по един милион гласа. Сега, като изгонихме толкова хора с различни обвинения, паднахме на 150 хиляди гласа и сме на ръба на оцеляването.

– „Крепостта на БСП може да бъде превзета отвътре.“ Отново цитирам Корнелия Нинова. Как разчитате тези думи?

– Тя вече е превзета отвътре от Корнелия Нинова – всички решения се взимат еднолично от нея, няма дебати, няма никаква чуваемост. Ние се опитваме да освободим БСП от диктатурата на Нинова. Ние като Младежко обединение сме сядали неведнъж на една маса с Корнелия Нинова, поставяли сме на дневен ред редица политики, които се следват от левите партии навсякъде по света. И преди изборите разговаряхме. Но Корнелия Нинова оставяше на заден план нашите предложения по една или друга причина. Според мен връщането на тези автентични леви политики би вдигнало резултата на БСП, но няма чуваемост. Прави се само това, което Нинова каже. А няма как лидерът винаги да бъде прав, трябва да има коректив. Трябва да има хора, които да му кажат – тук грешиш, там си прав, но тя няма такива хора около себе си.

– Корнелия Нинова обаче е избрана пряко.

– Да, така е. Това й дава самочувствието на богопомазана, но това е и най-голямата й грешка. Тя беше най-силният кандидат преди четири години, но това не й дава право да тропа по масата и да диктува изцяло правилата в БСП, защото това граничи с диктатура. И президентът на България е избран пряко, но той не създава диктатура, той е коректив на властта, дава своето мнение, но по никакъв начин не определя изцяло процесите в държавата. По същия начин трябва да бъде и вътре в БСП, но Корнелия Нинова не може да го осъзнае.

– Трябва ли да се промени това уставно положение за прекия избор?

– Не, не мисля. Прекият избор е добра процедура, но не е без минуси, защото липсва прозрачност. Няма как всеки един кандидат да има застъпници във всяка секция, както е в националните избори. Когато си председател на БСП и се кандидатираш отново, ти слагаш свои хора навсякъде и според мен това изкривява вота. Затова мисля, че трябва да има известни вътрешни корекции, които да гарантират прозрачността на вота. От друга страна, който и да е следващият председател на БСП – защото Корнелия Нинова си подаде оставката и утре Националният съвет ще я приеме, не бива да се допуска да има такава абсолютна власт, той трябва да бъде контролиран от партийните органи. В противен случай се получава „моделът Нинова“, който е вреден за партията. Както виждате, дори в държавата президентът няма тази власт точно по тези причини. Аз не съм чул един път президентът на България да каже: „Мен са ме избрали 2 милиона души!“ Той в момента има повече гласове, отколкото всичките партии, взети заедно, но никога не го е изтъквал. А Корнелия Нинова във всяко интервю, в което стане дума за нейната оставка или нейния пост, винаги казва – „Мен са ме избрали 80 хиляди души!“ И едва ли не има право да прави, каквото си иска. Не, няма право да прави, каквото си иска. Г-жо Нинова, не стават така нещата в БСП!

– Корнелия Нинова има ли право да се кандидатира отново? Това е първият й мандат като пряко избран председател, предишният беше по предишния устав.

– Да, така е. Но ще припомня, че мандатността в БСП е въведена още през 2008 г. от Сергей Станишев. Тогава е приет устав, в който се казва, че председателят на БСП има право на два последователни пълни мандата. Когато Нинова промени устава, тя развяваше мандатността като знаме и тръбеше навсякъде, че председателят на БСП вече ще има право само на два мандата, че няма да бъде вечен, няма да се застоява на поста си и да окупира отвътре партията. Това беше основната й теза, когато отново въвеждаше мандатите, защото тя ги извади от гардероба и ги вдигна на пиедестал като своя реформа. Няма лошо в това. Но след като това е била основната ти теза, сега е неморално да престъпваш собствените си думи и да мислиш за трети мандат. Освен това какво означава трети мандат?! Когато си била председател и се кандидатираш отново, ти искаш да продължиш своите действия. Но в случая БСП потъва и кандидатирането на Нинова за трети мандат би било довършването на БСП. Ще припомня – за шест години резултатът ни спадна с 800 хиляди избиратели. Още един мандат на Корнелия Нинова може да значи и края на БСП.

– Има ли поколенчески проблем в БСП?

– Аз не мисля, че има такъв проблем. Една от реформите, които Корнелия Нинова направи, беше за подмладяване на партията- три мандата за народен представител и два – за председателя. Това беше полезно – тогава 50% от парламентарната група се състоеше от депутати първи мандат. Част от тях бяха от нашето Младежко обединение. Но сега нещата не изглеждат така. Нинова сама загърби реформите, които направи. Защото в момента трима от водачите на листи имат много повече мандати и над 13 години стаж в парламента. Румен Гечев мисля, че дори има 15.

– Кои са тези трима депутати? Проф. Гечев няма да бъде депутат.

– Да, няма да бъде в парламента, заради вота на гражданите, но, ако беше избран, щеше да престъпи устава за пореден път. Кристиан Вигенин също няма право повече да бъде депутат в националния парламент. Той отива в Европейския парламент, но, ако нямаше евроизбори, щеше отново да е народен представител. Третият е Драгомир Стойнев. Следователно, ние нарушаваме устава, а Корнелия Нинова тръби за търгашите в храма. Дори сега Корнелия Нинова да изкриви устава и да реши, че има право на трети мандат, защото първият бил по друг устав, не смятам, че това е морално. А в политиката трябва да има морал. Или както е казал покойният Стефан Данаилов – при един провал председателят благодари и се оттегля. Това, което тя прави в момента са циркове – тя нито благодари, нито се оттегля. В момента Нинова се опитва по всякакъв начин да се задържи на поста си. Опитва се, например, да отмени заседанието на Националния съвет утре, 15 юни. Това не е редно, не е морално.

– Утре ще има ли заседание?

– Да, ще има. Аз съм говорил с повечето хора от Националния съвет, с много от областните председатели на БСП, с членове на Изпълнителното бюро. Те споделят мнението, че тази събота трябва да има Национален съвет, трябва да се вземат решителни мерки и „страницата Корнелия Нинова“ да се затвори и да се отвори нова страница в БСП.

– Припомнете ми, ако греша, но нямаше ли и друг опит с подписка да се свика на заседание Националният съвет, което после все едно не се състоя?

– Да, така беше. Но това още веднъж доказва, че Корнелия Нинова не уважава устава на БСП. В него ясно е записано как се свиква Националният съвет. Единият начин е от Изпълнителното бюро – то се събира и решава. Това вече е минало. На 11 юни се събра Изпълнителното бюро и реши, че на15-ти ще има заседание на Националния съвет. Т.е. имаме решение на партийния орган, което в момента Корнелия Нинова се опитва да отмени. Вторият начин е с подписка. Ако една трета от членовете на Националния съвет се подпишат да има заседание, то се свиква на датата, когато те са решили. На него може да няма кворум, всичко може да се случи. Но е задължително да се създаде организация, да се пуснат есемеси, което не беше направено, което е саботаж. Аз и други младежи се обаждахме, обикаляхме и събрахме тези подписи, след което ги внесохме на „Позитано“ 20. И оттам имаше пълно мълчание. Те не искат да свикат Националния съвет, въпреки че има подписи и има решение на Изпълнителното бюро. Това е диктатура.

– Правилна ли е политиката на БСП в момента? От изказвания на Христо Проданов и Георги Свиленски разбираме, че партията отхвърля предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за съставяне на правителство.

– Да, правилно е. БСП в момента не трябва да участва във властта. В ситуацията, в която се намира партията, ние трябва да сме твърда опозиция. Не трябва да участваме в каквото и да е правителство. По време на предизборната кампания Корнелия Нинова говореше за програмно правителство. Това би бил краят на БСП. В момента партията има 7%, т.е. други партии имат 93%. Те могат да взимат решения. Не зависи от нас. Другото би било на една маса да седнат Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Корнелия Нинова и те да определят бъдещето на България. Според нас това би бил краят на БСП.

– Как ще привлечете млади гласоподаватели, за да мръдне БСП от тези 7%?

– Утре 20 – 30 младежи се събираме пред „Позитано“ 20 и ще раздаваме на всеки един от членовете на Националния съвет един „Пътеводител за социалистическата идея“. Това ще бъде първата стъпка от разговора „БСП накъде?“ Нашата идея е да започнем разговор за политики, за идеология, как да изглежда БСП в 21-ви век, как да направим БСП достатъчно модерна и актуална, за да ни припознаят българските граждани. Този разговор отдавна не се води в БСП. Върнем ли разговора за политика, можем да станем актуални и модерни така, че обществото да започне отново да гласува за нас. Това, разбира се, става и с нови лица. Видяхме го и на последните избори, на които избирателната активност беше около 30%. Т.е. 70% от гражданите не припознават нито една от партиите.

– Неслучайно Ви питах за отношението към хора, които са напуснали БСП или са изтикани в ъгъла в БСП. БСП в момента сякаш е в съобразно менгеме – от една страна, ако предложи за лидер едно от тези знакови, но „стари“ лица, би могла да върне обратно неговите симпатизанти, но в същото време, за да привлече младите, трябва да има „нови“ лица. Как се решава тази задача?

– Вътре в БСП има достатъчно хора, които са млади, но имат и опит и могат да поемат партията, да бъдат новото й лице. Когато говорихме за мандатите на депутатите, стана дума за Драгомир Стойнев. Той е достатъчно млад, но има и опит, би могъл да се кандидатира за председател. Има и други. Просто давам пример. Изборът на председател е сложен, защото той трябва да бъде диалогичен, да може да обедини лявото, да чува гласа и на младите, и на по-опитните в БСП. Затова смятам, че перфектната възраст за председател е между 30 и 40 години, за да може да се разбира и с тези над 60 години, но и с новите поколения. Защото сред тях БСП има най-слаб резултат. Ако разчитаме на тях, ще бъдем под 1% на изборите. Докато не привлечем тези гласоподаватели, БСП ще продължи да спада. /  Еpicenter.bg

Свързани новини

Не е забравен! Откриват паметната плоча и улица на името на обичания актьор Николай Кимчев

vesito

Кола блъсна 10- годишно дете, транспортирано е спешно в болницата в Благоевград

vesito

Бягане за добра кауза в Банско: Участвай в благотворителен крос

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.