В Дупница отбелязаха Еньовден с изложение „Магията на билките в полите на Рила“

Кметът на Община Дупница – г-н Първан Дангов, посрещна с блага питка професор Рахман Шикерджийски – специален гост на изложението „Магията на билките в полите на Рила“.
В навечерието на Еньовден и по случай празника на фармацевта, в парк „Рила“, Община Дупница организира изложение на фармацевтични фирми и местни аптеки, стари занаяти и арт ателиета, под надслов “ Магията на билките в полите на Рила“.
Празничната програма бе открита с приветствие на кмета на Община Дупница г-н Първан Дангов и разказ за фармацевтиката в Дупница и билките в България на специалния гост на събитието, доктор на фармацевтичните науки и „баща на Беналгина“ – г -н Рахман Шикерджийски. Гости на събитието бяха още г-жа Валентина Караганова и г-н Бойко Христов – зам. кметове на Община Дупница.
„Аз много благодаря! Развълнуван съм доста, особено в днешния празник, защото се връщам 70 години назад, когато създадохме едно малко предприятие – „Галенова фабрика“ . Там използвахме билки и то билки от Рила, местни билки, които са доста лековити.
В аптеките, 60 % от лекарствата са вече на базата на фитопрепарати . Това са лекарства, които са получени от различни билки, чрез специални методи за извличане на тези екстракти. Билките действат целенасочено на даден орган и можете да ги ползвате постоянно, без да се страхувате от странични реакции. Затова бъдещето е на тези природни продукти.
Когато идвам тук и говоря пред Вас, искам да кажа, че ние създадохме това предприятие – „Галенова фабрика“, което се разви до 3200 работници и беше част от града. То беше най-модерното предприятие в целия окръг.
Аз много се вълнувам. Радвам се и искам все повече хора да идват на този празник . Искам тези ритуали, които ги има, тези танци, те са от много години и нека тях ги покажем в Брюксел. Да покажем ,че лекарството, създадено още от Орфей, е създадено в България и че в Европа трябва да има ден на Българското лекарство.“, каза професор Шекирджийски.
В изложението, по случай Деня на фармацевта, взеха участие „Тева Фарма“ ЕАД, „Рубелла Бюти“ АД, аптеки „Вива“ гр. Дупница, аптека „Ремедия“ гр. Дупница, дрогерия „Код здраве“ и Исторически музей Дупница.
Освен водещи фармацевтични компании, в арт ателиета, Община Дупница представи лековитите свойства на многобройните билки, с които е богата страната ни.
В празничната музикално-артистична програма, по случай деня на фармацевта, участваха ПТС „Зора“ към НЧ „Зора 1858“ гр. Дупница, с ръководител г-жа Дилиана Диканска и солисти от школа по народно пеене „Сияйниче“ към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ , с ръководите Илияна Велинова.
Събитието се проведе с участието и на НЧ „Христо Ботев 1978“ гр. Дупница , НЧ „Пробуда 1927“ с. Джерман и НЧ „Светлина“ 1926″ с. Бистрица.

В Дупница отбелязаха Еньовден с изложение Магията на билките в полите на Рила
В Дупница отбелязаха Еньовден с изложение Магията на билките в полите на Рила

Свързани новини

Две фирми в конкуренция за изграждане на нова пътна връзка на бул. Димитър Солунски в Благоевград

vesito

В Банско отбелязаха 114-годишнината от рождението на Никола Вапцаров

vesito

Д-р Румен Кондев почерпи за ЧРД колектива на Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.