Втори съд потвърди: Затвор доживот за Даниел, заклал 2-годишното си дете

Апелативният съд във Велико Търново потвърди наказание „доживотен затвор“ за баща, умъртвил малолетната си дъщеря в Севлиево, съобщиха от пресцентъра на апелацията.

Великотърновският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата, постановена от Окръжен съд – Габрово, с която подсъдимият 44-годишният Даниел М. е бил признат за виновен в това, че на 04.02.2021 г., около 10.00 ч., в жилището си на улица „Отец Паисий“, умишлено умъртвил двегодишната си дъщеря чрез направен разрез отпред и напречно на шията на детето с върха на нож. Детенцето починало след около пет минути от тежката и несъвместима с живота остра кръвоносна загуба. Първоинстанционният съд го осъдил на доживотен затвор, което наказание да изтърпява при първоначален специален режим. Със същата присъда, подсъдмият е бил осъден да заплати на майка на починалото дете и по-голямата им дъщеря сумите от съответно 80 000 и 30 000 лева, представляващи обезщетение за претърпените от двете неимуществени вреди в резултат на деянието.

Срещу присъда на ОС-Габрово е постъпила въззивна жалба от защитника на подсъдимия, с която се иска подсъдимият да бъде оправдан поради наличието на хипотезата, че е бил в състояние на невменяемост. Съставът на Апелативен съд – Велико Търново е приел, че първоинстанционният съд правилно е приложил материалния закон при установената след подробен анализ на доказателствата фактическа обстановка, а също така и правилно е индивидуализирал наказанието, при отчитане на всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. Като неоснователни са отхвърлени оплакванията на защитата, че наказанието е завишено и явно несправедливо. Въззивният съд намира, че наложеното наказание „доживотен затвор“ съответства на обществената опасност на деянието и дееца, посочват от съдебната палата. Съставът на Апелативен съд изцяло е приел и изводите на първоинстанционния съд по отношение на уважения размер на гражданските искове. Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд. /в. 24 часа

Свързани новини

Извънредно: Полицейска гонка на АМ „Тракия“ заради отвлечено 5-г. дете

vesito

Времето днес, прогноза за неделя, 28 януари

vesito

Кметът Байкушев и експерти проведоха информационни срещи във връзка със санирането

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.