Холестеролът е жизненоважен за храносмилането, производството на хормони и синтеза на витамин D. Въпреки това, когато нивото му е твърде високо, може да се натрупат плаки в артериите, което увеличава риска от сърдечни заболявания.
Преработеното месо включва не само хот-дог и колбаси, но и пуешко, шунка и ростбиф, които са закупени, а не приготвени вкъщи.
В преработеното месо има високо съдържание на наситени мазнини. Храните с високо съдържание на наситени мазнини са опасни, тъй като повишават нивото на липопротеини с ниска плътност (лошия холестерол). Това подчертава регистрираният диетолог Карли Харт.
Дори по-малко мазните видове преработено месо, като пуешки бекон или нискомаслени месни нарезки, също съдържат наситени мазнини, макар и в по-малки количества, отбелязва диетологът и магистър по хранене Вероника Раус.
Преработеното месо негативно влияе на чревния микробиом
Съставът на чревния микробиом е от решаващо значение за почти целия организъм, включително и за нивата на холестерол. Изследвания показват, че консумацията на месо, особено преработено, може да намали разнообразието на чревните бактерии.
Известно е, че разнообразният микробиом играе ключова роля в регулирането на абсорбцията и изхвърлянето на холестерола. Добре балансираният микробиом също помага за намаляване на хроничното възпаление, което е основна причина за развитието на сърдечни заболявания.
Преработеното месо съдържа много натрий
Преработеното месо обикновено съдържа значително повече натрий от непреработеното. Например, 100-грамова порция печена пуешка гърда съдържа 99 милиграма натрий, докато същата порция деликатесно пуешко съдържа цели 810 мг натрий. Производителите добавят натрий в месото, за да удължат срока му на годност.
„Диета с високо съдържание на натрий може да увеличи риска от развитие на високо кръвно налягане, карайки сърцето ви да работи по-интензивно и негативно влияейки на общото ви сърдечно-съдово здраве“, отбелязва Харт.
Други начини за намаляване на нивата на холестерол:
- Консумирайте повече фибри. Фибрите се свързват с молекулите на холестерола и предотвратяват тяхното абсорбиране в кръвта, обяснява Харт. Храни с високо съдържание на фибри включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и други.
- Приемайте достатъчно омега-3. Омега-3 мастните киселини са „добрият“ вид мазнини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, което от своя страна води до висок холестерол. Храни, богати на омега-3 мастни киселини, са мазна риба (като сьомга), ядки, авокадо, ленено семе. / jenata.blitz.bg