Благоевградска област светна в тъмночервено, масови случаи на повторно заразяване с Ковид-19

Благоевградска област премина в тъмночервената ковидна зона след стремителното разпространение на коронавируса. Заразната заболеваемост скочи на 626 броя на 100 000 души население за 14 дни. Новооткритите случаи за едно денонощие към вчерашна дата бяха 529 броя. Засилва се и натискът над болниците, въпреки че броят на хоспитализираните в сравнение с четвъртата вълна е далече по- малък. В седемте болници в Пиринско заетите легла за неусложнени случаи са 195, а на интензивно лечение са 9 болни. Най-много са приетите за лечение с коронавирус в МБАЛ – Благоевград, които са над 60.

„Всички 28 легла във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград са заети. Имаме резервен вариант да разкрием още 2-3 в столовата, ако се наложи”, заяви за „Струма“ началникът на отделението д-р Румен Кондев. Пълни са и инфекциозно, и хирургично отделение, болни се приемат и в неврология. Засега отделението „Уши, нос, гърло“ остава чисто от Ковид, за да може там да се лекуват пациенти с белодробни заболявания, които са с отрицателен тест.

Към 50 са болните с Ковид-19 в МБАЛ “Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, като 3-ма са в реанимация. В Югозападната болница на лечение са 39 пациенти, в МБАЛ – Разлог са 22, в болница „Пулс“ – 22, в тубдиспансера – 7, и 3-ма в онкоболницата. Свободните легла в болниците са 160, като от тях 151 са неусложнени случаи и 9 за интензивни. Под  домашна карантина са 1427 лица.

Не малка част са случаите на повторно заразени или след ваксиниране, коментираха лекари. Добрата новина е, че те изкарват значително по-леко вируса, като има и случаи на хора без всякакви оплаквания, само дето пробите им за Ковид-19 са положителни. На този фон имунизационният процес се засили при бустерните дози, които достигнаха 10 676 броя.  На 5 януари е отбелязан рекорден ръст от  1426 броя ваксини.

Общият брой ваксинации към момента в Пиринско е  132 293 броя, като със завършен курс са 68 418.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Започна регистрацията за Международния фолклорен фестивал „Песни от извора“ 2023 г., в село Петрово

vesito

С „първа копка“ днес бе дадено начало за изграждането на нов православен храм в Сандански

vesito

Почна се! Блокират цяла България, няма връщане назад

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.